Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse missie Irak definitief niet verlengd

17 jan 05

De Nederlandse militairen vertrekken half maart uit Irak. De missie wordt definitief niet verlengd, hebben premier Balkenende, minister Bot van Buitenlandse Zaken en minister Kamp van Defensie maandag besloten. Dat meldde de woordvoerder van premier Balkenende maandag.

De voltallige ministerraad zal het besluit van de drie naar verwachting komende vrijdag bevestigen. Half maart wordt de verantwoordelijkheid voor de 'Nederlandse' provincie Al Muthanna overgedragen aan de Britten. De hoofdmacht van de 1350 Nederlandse militairen gaat dan terug naar Nederland, er komt een kleinere ploeg van enkele honderden militairen die gedurende zes tot acht weken Nederlandse kampen ontmantelt.

Premier Balkenende benadrukte na afloop van het korte beraad dat hij had met Bot en Kamp dat Nederland gedurende twintig maanden een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de stabilisatie van Irak. De laatste van de vijf lichtingen bestonden uit ruim 1350 militairen. In totaal hebben ruim 6000 Nederlandse militairen in Irak gediend.

Afgelopen vrijdag hakte het kabinet nog geen knoop door. Premier Balkenende zei toen dat het kabinet niet van standpunt was veranderd en nog altijd van plan was om de militairen half maart terug te trekken, zoals vorige zomer al besloten. Maar ook zei hij dat het kabinet niet doof is voor internationale ontwikkelingen en wensen vanuit de Tweede Kamer.

Vooral de Britten, maar ook de Amerikanen en Japanners, drongen er de afgelopen periode bij Nederland op aan om langer in Irak te blijven. In de Tweede Kamer is de VVD daarvan de felste voorstander. Maar sinds kort pleit ook het CDA voor een langer verblijf, een "gefaseerde afbouw gedurende enkele maanden".

Met ook de LPF en de SGP is er een kleine Kamermeerderheid voor een verlenging. Maar minister Kamp van Defensie bleef vasthouden aan zijn belofte aan de militairen om ze half maart terug te trekken, omdat er wat hem betreft geen wezenlijk andere situatie is in Irak dan ten tijde van het kabinetsbesluit afgelopen zomer.

Minister Bot zei eerder dat het kabinetsbesluit alleen bij "onvoorziene omstandigheden" zou worden aangepast. Daaronder vielen volgens hem en volgens Balkenende een uitstel van de verkiezingen op 30 januari.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief