Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hirsi Ali terug in Tweede Kamer

18 jan 05

Het VVD-Tweede-Kamerlid Hirsi Ali is dinsdag teruggekeerd in de Tweede Kamer. Sinds de moord op cineast Theo van Gogh op 2 november vorig jaar was ze op een geheime plaats ondergebracht, omdat ze met de dood werd bedreigd.

De politica arriveerde iets voor 9.30 uur op het Binnenhof in een geblindeerde Mercedes. Hirsi Ali ging direct door naar Tweede-Kamervoorzitter Weisglas. Ze zei het fijn te vinden weer terug te zijn. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen sprak van een vreugdevolle en fantastische dag.

Hirsi Ali krijgt al ruim twee jaar persoonlijke beveiliging wegens bedreigingen vanwege haar uitlatingen over de onderdrukking van de vrouw binnen de islam. Op 10 november werd ze door Defensie in een militair vliegtuig naar het buitenland overgebracht.

De Kamervoorzitter zei na afloop een rustig, prettig en persoonlijk gesprek met zijn partijgenote te hebben gehad, onder meer over de manier waarop ze de laatste tien weken heeft doorgebracht. Hij heeft er dan ook alle vertrouwen in dat Hirsi Ali op een sterke manier terugkomt. "Ze is een sterk en weerbaar persoon. Ze had en heeft overtuigingen."

Weisglas sprak van een hoogtepunt voor de democratie. "Elke dag dat een Kamerlid er niet kan zijn vanwege bedreigingen is ernstig. Dat parlementariërs beveiliging nodig hebben, is al mis." De Kamervoorzitter is ervan overtuigd dat Hirsi Ali en ook het bedreigde onafhankelijke Kamerlid Wilders normaal kunnen functioneren, althans in het Kamergebouw zelf.

Veiligheidsdeskundigen hebben zich daar volgens hem over gebogen. Alles is op alles gezet om het gebouw optimaal te beveiligen. "Maar buiten de Kamer moeten Kamerleden ook van alles kunnen doen om te kunnen functioneren", zei Weisglas.

Van Aartsen sprak nog even met Hirsi Ali voordat de fractievergadering om 10.15 uur begon.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief