Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Herdenkingsbijeenkomst voor doodgereden tasjesdief

20 jan 05

Vrienden en familieleden van Ali el B. houden vrijdagmiddag in Amsterdam een herdenkingstocht en een dienst in de moskee Al Kabir aan de Weesperzijde. De 19-jarige jongen werd eerder deze week in Amsterdam-Oost doodgereden door een 43-jarige vrouw, nadat hij een tasje uit haar auto had gestolen.

In tegenstelling tot eerdere berichten begint de tocht niet bij het Centraal Station, maar in de Derde Oosterparkstraat waar El B. om het leven kwam. De stoet vertrekt daar om 14.00 uur en leidt naar de moskee waar een uur later de herdenking plaatsvindt. Dat liet een woordvoerder van het stadsdeel Oost-Watergraafsmeer donderdag weten.

Burgemeester Cohen bracht donderdagmiddag een bezoek aan het kantoor van stadsdeel Oost-Watergraafsmeer. Hij sprak met familie en vrienden van de omgekomen jongeman, met enkele migrantentorganisaties en het stadsdeelbestuur. Cohen liet zich onder meer bijpraten over de sfeer in de wijk.

Op de boom in de Derde Oosterparkstraat, waar Ali el B. om het leven kwam, hangt een A4-tje met een oproep voor de herdenking. De brief is gericht aan de 'broeders en zusters van de islam'. "Zoals jullie weten is onze broeder Ali op maandagavond jl doodgereden door een automobilist. Graag willen we aanstaande vrijdag insha'allah samen met onze geliefde familie, vrienden, kennissen, buren en belangstellenden Ali herdenken."

De 18-jarige medeverdachte van de tasjesroof die zich woensdagavond meldde, heeft inmiddels bekend. Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam wil nog niets zeggen over zijn verklaring over het auto-incident. "We zijn hem nog aan het horen", aldus een woordvoerder. Hij wordt vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

De 43-jarige automobiliste moet donderdagmiddag voor de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam verschijnen. Het OM verdenkt de vrouw van doodslag. Volgens justitie is zij met opzet hard achteruitgereden in reactie op de diefstal van haar tas. Ali el B. raakte daardoor bekneld tussen haar auto en een boom en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

De twee jongens van 15 en 16 jaar die de politie aanhield vlak na het incident, hebben volgens het OM niets met de betreffende tasjesroof te maken. Een van de jongens was de eigenaar van de brommer en de andere had de kentekenplaat op zijn naam staan, constateerde justitie. Een jongen is weer op vrije voeten, de andere zit nog vast in verband met een andere diefstal.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief