Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Amerikanen pessimistisch over Irak en economie

20 jan 05

De meeste Amerikanen geloven niet dat de economie zich zal herstellen tijdens de tweede termijn van president George Bush. Ook is vier jaar volgens een meerderheid niet genoeg om de situatie in Irak dusdanig te verbeteren dat alle Amerikaanse troepen naar huis kunnen. Dat blijkt uit een peiling die The New York Times en CBS donderdag publiceerden.

Tweederde van de ondervraagden verwacht dat het toch al enorme begrotingstekort nog verder zal oplopen tijdens Bush' tweede en laatste ambtstermijn. Driekwart denkt dat er nog altijd een fors aantal Amerikaanse militairen in Irak zal zijn gelegerd als Bush in 2009 het Witte Huis verlaat. Bovendien vindt 53 procent dat de veranderingen in Irak niet opwegen tegen het verlies van Amerikaanse levens als er geen massavernietigingswapens worden gevonden in het land.

Niettemin geeft 60 procent van de ondervraagden aan over het algemeen optimistisch te zijn over de tweede termijn van Bush. Dat terwijl slechts 49 procent vindt dat Bush zijn werk goed doet. Daarmee scoort Bush bij zijn tweede inauguratie lager dan zijn laatste twee voorgangers die twee termijnen dienden, Ronald Reagan en Bill Clinton.

Bovendien zegt 56 procent dat de Verenigde Staten op het verkeerde spoor zitten. Dat is zo ongeveer de slechtste beoordeling die Bush heeft gehad sinds hij in januari 2001 het Witte Huis betrok.

De president scoort wel goed op het gebied van de sociale zekerheid. Van de ondervraagden denkt 70 procent dat Bush er in zal slagen de broodnodige hervormingen van het stelsel door te voeren.

Wel denkt 80 procent dat die hervormingen niet mogelijk zijn zonder dat Bush het begrotingstekort verder laat oplopen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief