Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Huisartsen dreigen acties op te voeren

20 jan 05

De huisartsen dreigen de acties voor betere betaling op te voeren. Vaker dan nu het geval is willen ze patiënten naar specialisten in het ziekenhuis verwijzen. Dat kost de ziektekostenverzekeraars extra geld. Elke huisarts zou per dag vier patiënten moeten doorverwijzen, was de stemming tijdens een manifestatie donderdag in Utrecht.

Ongeveer 3000 huisartsen demonstreren in de Jaarbeurs tegen het kabinetsbeleid. "De artsen laten zich niet langer piepelen door het kabinet en zorgverzekeraars", zei de vroegere hoogleraar huisartsgeneeskunde T. Voorn. Huisartsen blijken nette actievoerders. De aanwezigen hebben twee spandoeken en een vlag bij zich. Ze eisen meer geld om hun werk goed te kunnen blijven uitvoeren en ze willen volwaardig gesprekspartner van de overheid zijn.

De opkomst voldoet net aan de prognose van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), die de actie organiseert. De LHV had laten weten zeker 3000 van de ongeveer 8000 huisartsen in Nederland in de Jaarbeurs te verwachten. Volgens de LHV hebben ze vervanging geregeld voor patiënten, huisartsenposten ingeschakeld en met de demonstratie rekening gehouden door bijvoorbeeld geen afspraken te maken.

Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) krijgt er in Utrecht flink van langs. Artsen noemden hem "arrogant" en "ongenuanceerd". Een van de actievoerders deed de suggestie alle huisartsen bij hem langs te sturen om hem de oren uit te spuiten, zodat hij beter kan luisteren. Een huisarts die ook Hans Hoogervorst heet, wenste dat de minister wat "menselijker" wordt en zich niet langer "zo bureaucratisch" opstelt.

Buiten Utrecht voeren regionale huisartsenverenigingen hun eigen acties. Het initiatief daartoe is genomen door Twentse artsen die sinds november hun patiënten sneller doorverwijzen naar een specialist om te laten zien hoeveel geld dat kost. Een aantal andere districten van de LHV heeft dat voorbeeld overgenomen. Sommige regio's beginnen volgende week met dergelijke acties.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief