Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA torpedeert plannen voor nieuw huurbeleid Dekker

20 jan 05

Het CDA torpedeert de plannen voor een nieuw huurbeleid van minister Dekker (VROM). Liberalisering van de huren in een overspannen markt kan gewoon niet, zei donderdag woordvoerder Van Bochove van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. De bewindsvrouw gaat de plannen aanpassen, maar liet in een eerste reactie in het midden in welke richting zij denkt.

Volgens de grootste regeringsfractie tasten de plannen voor het vrijgeven van huren (vanaf juli 2006) de positie van de middeninkomens te veel aan. De VVD-bewindsvrouw kan door deze opstelling van het CDA de steun van een Kamermeerderheid vergeten.

De minister liet in een reactie tegenover het ANP weten dat zij "niet doof" is voor de kritiek en gaat kijken hoe zij het beleid kan aanpassen en bepaalde groepen kan ontzien. Een mogelijkheid volgens bronnen bij VROM is de plannen een paar jaar uitstellen.

Mocht het CDA verdergaande eisen stellen, bij voorbeeld dat de woningbouwproductie eerst omhoog moet voordat de huurliberalisering kan doorgaan, ligt het een stuk lastiger. "Het CDA heeft een gevoelige tik uitgedeeld", aldus de bronnen.

Hervorming van het huurbeleid maakt onderdeel uit van een breed pakket maatregelen voor een betere woningmarkt. "Feit is dat de markt op slot zit en die moet worden opengebroken", voegde Dekker donderdag aan haar reactie toe.

Fractiewoordvoerder Depla van de grootste oppositiepartij PvdA, die de plannen van meet af aan afwees, reageerde opgetogen op de opstelling van het CDA. "Dit maak ik niet elke dag mee. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald." Huurders die vreesden dat zij hun huis niet meer zouden kunnen betalen, hoeven naar zijn zeggen minder ongerust te zijn.

De CDA-fractie uitte tijdens het debat over de VROM-begroting in december al kritiek op Dekkers plannen. Kamerlid Sterk waarschuwde toen dat liberaliseren "tot ongelukken leidt", maar sloot zich niet aan bij moties van de oppositie die Dekker opriepen de plannen op te schorten. Ook D66 gaf na eerdere kritiek niet thuis. Deze week zou de Kamer de huurplannen bespreken. Het debat werd uitgesteld.

De Woonbond, de landelijke huurdersvereniging, is heel erg blij, al houdt voorzitter Van Veen een slag om de arm. "Ik wil dit in de Kamer horen." "Mooi nieuws, maar dat moet wel mooi nieuws blijven", reageerde GroenLinks-Kamerlid Van Gent. Het CDA moet nu naar haar zeggen zijn rug recht houden. "Wij hebben daar niet zulke goede ervaringen mee."

Van Veen vindt dat het CDA nu moet "doorpakken" op basis van een tienpuntenplan dat twintig wooncorporaties maandag presenteerden. Een van de hoofdpunten daarvan is een oplossing voor de problemen rond de huursubsidie. Minister Dekker moet daarop van het kabinet jaarlijks 250 miljoen euro bezuinigen. De in Aedes samenwerkende wooncorporaties waren in ruil voor het nieuwe huurbeleid, waardoor zij grotere huurvrijheid kregen, bereid dat geld op te brengen.

De twintig corporaties hebben een ander voorstel. Zij willen jaarlijks die 250 miljoen bijdragen, mits dit geld ten goede komt aan de stedelijke vernieuwing. Dekker zei donderdag dat die bezuinigingsopdracht nog geldt.

Aedes-voorzitter Van Leeuwen reageerde op de vlakte op de ontwikkelingen en op vragen hoe nu verder. Volgens hem is de minister eerst aan zet. Hij noemde Dekkers huurplannen afgewogen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief