Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Politici moeten hun waffel houden'

21 jan 05

Minister Verdonk had zich niet moeten uitlaten over de tasjesdief die maandagavond is doodgereden door een vrouw in Amsterdam. "Politici moeten hun waffel houden en de zaak aande rechter overlaten", meent P. Tak, strafrechtsdeskundige aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

"Iedereen roept en schreeuwt maar, zonder iets van de zaak af te weten. Dat is een trend die je de laatste tijd steeds vaker ziet." Voor een deel is dat volgens Tak ook te wijten aan de media, die snel een reactie willen. Hij vindt dat het onderwerp maar eens besproken moet worden binnen het kabinet. "En laat anders minister Donner van Justitie iets over de zaak zeggen en niet minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie."

De strafrechtsdeskundige vindt dat de politie en het Openbaar Ministerie hun werk goed hebben gedaan en dat hen niets te verwijten valt. "Het OM moet het recht hebben en houden om zaken te onderzoeken. Daar moet je als politici buiten blijven."

Toch heeft Tak compassie met de vrouw. "Het is in- en intriest dat deze mevrouw in een situatie terecht is gekomen waarbij een strafbaar feit is gepleegd. Als advocaat zou ik er enorm op hameren dat het hier om noodweer of noodweerexces gaat. Maar rechters zijn hier niet zo happig op."

Iemand mag volgens de wet een dader met proportioneel geweld aanhouden. De vraag is echter of dat in deze zaak, waarbij de vrouw door met haar auto achteruit te rijden de tasjesdief doodreed, ook het geval is. Het OM verdenkt de vrouw van doodslag. Volgens Tak moet dan worden bewezen dat er sprake is van (voorwaardelijke) opzet, maar dat is niet eenvoudig.

De rechter-commissaris oordeelde donderdag dat de vrouw niet met opzet heeft gehandeld en stelde haar op vrije voeten. Tak noemt dat een signaal aan het OM. De aanklacht kan nog worden gewijzigd, bijvoorbeeld in dood door schuld. Dan moet justitie aantonen dat de vrouw onzorgvuldig heeft gehandeld.

De rechtbank in Amsterdam doet vrijdagmiddag vervroegd uitspraak in een zaak waarbij het slachtoffer Ali el B. (Bejjati) werd verdacht van een roofoverval op een Xenos-filiaal. Volgens Tak kan de rechtbank niet anders dan het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaren, zoals dat in alle zaken gebeurt waarin een verdachte vroegtijdig overlijdt. "En dat komt met zekere regelmaat voor."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief