Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mohammed B. neemt verantwoordelijkheid voor moord

26 jan 05

Mohammed B. wil volledig verantwoordelijk worden gehouden voor de moord op Theo van Gogh. Hij wil niets weten van verminderde toerekeningsvatbaarheid. Dat liet zijn advocaat P. Plasman woensdag namens B. weten tijdens de pro forma-zitting over de moord op Van Gogh.

"Ik heb een keuze gemaakt en vanuit die keuze heb ik gehandeld", vertelde Plasman namens zijn cliënt. Mohammed B. ging er volgens Plasman vanuit dat hij zou sterven of in zijn eigen woorden gezegd, zou "sneuvelen". Plasman zei dit in het kader van het verzet van B. tegen een psychisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht.

Aanklager F. van Straelen heeft maandag eerder nog zo'n onderzoek voor B. bij de rechtbank in Amsterdam gevorderd. Volgens de officier van justitie is zo'n observatie "onontkoombaar", omdat hij meer te weten wil komen over de persoon van B. en zijn motieven.

Eerder werd al bekend dat B. vooralsnog weigert aan het verlangde persoonlijkheidsonderzoek mee te werken. Dat sluit zo'n onderzoek niet op voorhand uit, maar beperkt wel de kansen op een bruikbaar resultaat.

De zaak is woensdagmiddag tot 14.00 uur geschorst. Dan maken de rechters in Amsterdam bekend of B. wel of niet naar het PBC moet.

Uit het betoog van Plasman bleek verder dat het wat Mohammed B. betreft inderdaad "oorlog" is. B. gaat daarbij indirect in op de uitlatingen die vice-premier Zalm na de moord op Theo van Gogh deed. Zalm beaamde na vragen van journalisten dat het "oorlog" was met het moslimextremisme.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief