Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende op dodenlijst terreurverdachte Jason W.

27 jan 05

De 19-jarige Jason W., vermoedelijk lid van de Hofstadgroep, heeft zich al sinds september 2003 voorbereid op het plegen van een terroristische aanslag. Hij had voor zichzelf een dodenlijst opgesteld, met daarop de namen van ondermeer premier Balkenende, minister Zalm, Mat Herben en de directie van de Nederlandse Moslim Omroep.

Dat blijkt uit de inhoud van chat-gesprekken, die deel uitmaken van het strafdossier tegen Jason. NOVA en Planet Internet citeren donderdagavond uit de gesprekken. Jason zegt daarin verder dat hij van jongeren-imam Abdul-Jabbar van de Ven toestemming heeft gekregen om aanslagen te plegen tegen de overheid.

De chat-gesprekken zijn op de computer van Jason gevonden, na een huiszoeking van de Nationale Recherche bij hem in Amersfoort in oktober 2003. Onder de naam Mujaheed zegt Jason op 19 september 2003: "Ik heb wat mensen op mijn dodenlijstje, zij gaan er zeker aan. Wat te denken van Hisri Ali, Jaap de Hoop Scheffer, Matt Herben, Balkenende, Zalm en al die nep moslims in de partijen , de nmo directie. De onthoofding van de MP op video dat is relax" (NB: is ongecorrigeerd overgenomen uit politiedossier).

Ook vertelt Jason over zijn ervaringen in een Pakistaans trainingskamp: "Ik heb daar basistraining ondergaan en ik ga later Inshallah daar weer naar toe, maar nu ben ik teruggestuurd door de mensen daar. Visumproblemen maar in de tussentijd ga ik zoveel mogelijk jongens ronselen om daarheen te sturen Inshallah. Ik kan een kalasnikov geblinddoekt in en uit elkaar halen… Ik moest zelfs met pistool koprol maken en daarna schieten en dat is ook goed gegaan".

Uit de chat-gesprekken blijkt verder dat Jason in de jongeren-imam Abdul-Jabbar van de Ven een belangrijk inspirator ziet. Jason zegt op 19 september 2003 tegen een vriend die later die dag les krijgt van de jongeren-imam: "Ga hem vragen of het hier is toegestaan de ongelovigen te slachten en/of hun rijkdom te stelen".

Later die dag volgt het antwoord: "Hij had gezegd daarover: Kijk de regering, ministeries, politie enz, hun bloed en bezittingen mogen we tot ons nemen omdat ze openbaar oorlog met islam verklaren, maar voordat je iets gaat doen moet je dubbel nadenken wat gebeurt er met de islamitische gemeenschap". Jason reageert: "Ok, dank aan Allah. Dat is de fatwa die ik nodig had. Nu kan ik elke politie, minister, soldaat, officier e.d. slachten. En beroven".

Drie dagen later meldt Jason dat hij zelf bij van de Ven langs is geweest: "Hij zegt dat het bloed en bezit van deze regering voor ons is. Wij mogen dus de overheid, rijk, regering, leger, marechaussee, politie en alle andere overheidsinstellingen beroven". Zijn chat-partner vraagt: "Weet je het zeker". Jason antwoordt: "Yep, 100%."

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief