Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Toestand paus niet zorgwekkend

2 feb 05

De toestand van paus Johannes Paulus II, die dinsdag met een infectie aan zijn luchtwegen in een ziekenhuis in Rome werd opgenomen, is stabiel. Een woordvoerder van het Vaticaan liet woensdag weten dat er geen reden is tot zorg, al moet de paus nog wel enige dagen in het hospitaal blijven.

De 84-jarige kerkvorst kreeg zondag griep en had dinsdagavond last van lichte koorts en ademhalingsmoeilijkheden. Daarom werd hij uit voorzorg overgebracht naar het Agostino Gemelli-ziekenhuis in Rome. Volgens Joaquin Navarro-Valls, woordvoerder van het Vaticaan en zelf arts, had de paus hulp nodig bij het ademen, maar is hij steeds bij bewustzijn geweest.

Volgens medisch deskundigen is de aandoening waaraan de paus lijdt, een acute ontsteking aan het strottenhoofd, zelden dodelijk. De hoge leeftijd en de toch al zwakke gezondheid van de kerkvorst kunnen echter voor complicaties zorgen. De paus heeft al enige jaren de ziekte van Parkinson.

De Italiaanse minister van Volksgezondheid, Girolamo Sirchia, bevestigde woensdag na een bezoek aan het ziekenhuis dat de paus aan de beterende hand is. "De paus gaat vooruit. Wij zijn optimistisch en de artsen ook", zei de bewindsman.

Door zijn ziekte moest de paus woensdag zijn wekelijkse audiëntie laten schieten. De laatste keer gebeurde dat in september 2003, toen hij aan een darmkwaal leed. Zijn taken worden zolang hij ziek is, waargenomen door kardinaal Angelo Sodano en aartsbisschop Stanislaw Dziwisz, zijn persoonlijke secretaris.

Toch heeft Johannes Paulus woensdag niet stilgezeten. Zo heeft hij volgens het Vaticaan vanaf zijn ziekbed twee nieuwe bisschoppen aangesteld in Brazilië en een hulpbisschop in Kroatië. Ook werden verscheidene kardinalen benoemd in de congregaties voor de eredienst en de sacramenten.

Miljoenen katholieken over de hele wereld hebben woensdag speciale diensten bijgewoond om te bidden voor het herstel van de paus. Ook bij de kliniek waar de kerkvorst wordt verpleegd, hadden zich woensdag veel gelovigen verzameld.

Johannes Paulus II is een van de populairste leiders die de rooms-katholieke kerk heeft gehad, hoewel zijn conservatieve opvattingen over bijvoorbeeld de toelating van vrouwen tot het priesterambt en ethische thema's als het homohuwelijk en anticonceptie omstreden zijn. Hij wordt vooral geroemd om zijn inspanningen om de banden met andere religies te verbeteren en om zijn inzet voor de mensenrechten.

De uit Polen afkomstige Karol Wojtyla werd in oktober 1978 op 58-jarige leeftijd tot paus gekozen. Hij was, na de Nederlandse paus Adrianus VI, de eerste niet-Italiaan in 455 jaar die tot hoofd van de RK-Kerk werd gekozen. Paus Johannes Paulus II heeft als kerkleider van ruim een miljard katholieken meer dan honderd landen bezocht. Het pontificaat van meer dan 26 jaar is het op na twee langste in de geschiedenis van de kerk.

De paus ligt in het ziekenhuis op dezelfde kamer waar hij al diverse malen eerder is behandeld. De paus is in dit hospitaal onder meer geopereerd, nadat hij in 1981 aan zijn buik gewond was geraakt door een aanslag op zijn leven. Het Gemelli houdt altijd op de tiende verdieping een kamer voor de kerkvorst vrij.

Functionarissen van het Vaticaan hebben gezegd dat er een plan klaar lag om de paus naar het ziekenhuis te brengen voor het geval hij de griep zou krijgen. Veel mensen in Italië zijn momenteel geïnfecteerd door het griepvirus.

(Bron: ANP/AFP/Reuters)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief