Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Paus wellicht nog week in ziekenhuis

3 feb 05

Paus Johannes Paulus II moet wellicht nog een week in het ziekenhuis liggen. Dat heeft de woordvoerder van het Vaticaan, Joaquin Navarro-Valls, donderdag gezegd. De woordvoerder zei dat de resultaten van medische tests op de paus "bevredigend" waren en dat zijn gezondheid een "positieve ontwikkeling" doormaakt.

De ademhalingsproblemen van de paus die aanleiding waren voor diens ziekenhuisopname, hebben zich niet herhaald. De zegsman zei verder dat de paus zijn tweede nacht in het Gemelli ziekenhuis "rustig" heeft doorgebracht.

De 84-jarige kerkvorst is dinsdag in het Romeinse Gemelli-ziekenhuis opgenomen wegens ademhalingsproblemen tijdens een griepaanval. Kardinaal Angelo Sodano, de staatssecretaris van het Vaticaan, neemt de taken van de paus waar. Hij doet dat samen met de privé-secretaris van de paus, Stanislaw Dziwisz.

Volgens de Ierse krant The Irish Independent hebben kardinalen in Vaticaanstad een nog geheim voorstel in beraad voor een "pensioenleeftijd" voor de toekomstige kerkvorst. Nu blijft een paus in functie tot aan zijn dood, maar een niet nader aangeduide groep kardinalen wil de ambtstermijn beperken tot waarschijnlijk 80 jaar. De krant baseert zich op "bronnen in de Rooms-Katholieke Kerk".

Een paus mag overigens uit vrije wil aftreden, maar dat is sinds 1294 niet meer gebeurd. In dat jaar legde Coelestinus V zijn functie neer. Voor bisschoppen geldt dat zij op hun 75e hun ontslag moeten aanbieden aan de paus. De kerkvader kan dat aanbod dan overigens negeren. Voor kardinalen geldt de regel dat zij boven de 80 jaar geen deel kunnen uitmaken van het gremium, het conclaaf, dat een nieuwe paus moet kiezen.

Binnen rooms-katholieke intellectuele kringen is al langer een discussie gaande over de mogelijke noodzaak tot nieuwe regels voor pausbenoemingen. Het gaat er dan bijvoorbeeld om wat te doen als een paus machinaal in leven wordt gehouden en dus geen besluiten meer kan nemen of als hij aan dementie gaat lijden.

(Bron: ANP/RTR/AFP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief