Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Balkenende: gekozen burgemeester niet overal tegelijk

3 feb 05

Premier Balkenende vraagt zich af of het verstandig is de gekozen burgemeester in alle gemeenten tegelijk in te voeren. Volgens hem is het beter in gemeenten die moeite hebben met de dualisering langer te wachten met een door de bevolking gekozen burgemeester.

Vooral bij kleinere gemeenten blijkt de strikte scheiding tussen gemeentebestuur en gemeenteraad sinds 2002 tot problemen te leiden. "Je kunt kijken bij welke gemeenten de problemen met dualisering het grootst zijn. Dat zou van invloed kunnen zijn op het vraagstuk hoe je omgaat met de gekozen burgemeester", zegt Balkenende deze week in Bestuursforum, een blad van de CDA-bestuurdersvereniging.

Het kabinet wil de gekozen burgemeester invoeren in 2006, maar liet eerder blijken eventueel bereid te zijn tot een invoering in twee fases: deels in 2006 en de rest in 2010.

Onder burgemeesters en ook in de Tweede Kamer is verzet tegen het kabinetsplan, onder meer omdat het kabinet te weinig voorbereidingstijd neemt. "Vlot zijn met de discussie betekent niet dat we onzorgvuldig zijn", verdedigt Balkenende zich. "Je moet niet jarenlang over iets willen praten. Het mag geen slepend proces worden met een eindeloze discussie."

Het CDA in de Tweede Kamer vindt ook dat gemeenten en burgemeesters meer tijd moeten hebben om zich voor te bereiden. Het vraagt zich af of na de dualisering een nieuwe ingrijpende verandering op dit moment verstandig is. "Alleen al het gegeven dat in 2004 ongeveer 150 wethouders zijn vertrokken, illustreert dit treffend", vindt CDA-Kamerlid Spies.

De coalitiepartijen CDA, VVD en D66 hebben in het regeerakkoord de komst van de gekozen burgemeester afgesproken. De VVD is voor invoering in een keer, maar vraagt zich ook hardop af of dat al in 2006 kan. Oppositiepartij PvdA wil een door de raad gekozen eerste burger. Volgens Kamerlid Dubbelboer zijn "werkelijk alle spelers uit het veld" tegen de invoering van een gekozen burgemeester in 2006.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief