Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer eist meer daadkracht aanpak verpleeghuizen

3 feb 05

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid moet strenger en harder optreden tegen verpleeghuizen die hun patiënten slecht verzorgen. De gehele Tweede Kamer heeft dat donderdag van haar geëist.

Deze week werd via het televisieprogramma NOVA bekend dat verpleeghuisartsen soms ontslag nemen omdat ze niet langer verantwoordelijk willen zijn voor de ondermaatse zorg in hun verpleeghuis. Volgens de Kamer is dat het zoveelste incident dat aangeeft dat er in de verpleeghuiszorg veel mis is.

Het CDA wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg falende directeuren, toezichthouders en verpleeghuisartsen sneller straft als ze er niet in slagen bewoners verantwoorde zorg te bieden. In het uiterste geval zouden ze zelfs voor de rechter moeten worden gesleept. Volgens CDA-woordvoerder Vietsch worden ouders uit de ouderlijke macht ontzet als ze hun kinderen verwaarlozen. Ze vindt het ontoelaatbaar dat verwaarlozing bij zieken en ouderen kennelijk wel is toegestaan. De LPF stelt dat familieleden de directies van verpleeghuizen voor de rechter moeten slepen wegens mishandeling.

De problemen in verpleeghuizen zijn volgens veel Kamerleden voor een groot deel terug te voeren op gebrekkig management. De VVD wil dat staatssecretaris Ross teams samenstelt met deskundige en ervaren managers uit de verpleeghuiszorg, verpleeghuisartsen en verpleegkundigen. Zij moeten 'slechte' verpleeghuizen snel en effectief op weg helpen hun zorg te verbeteren.

Staatssecretaris Ross zei "nijdig" te worden van de suggestie dat ze te weinig aandacht besteedt aan de verpleeghuiszorg. Ze hield de Kamer voor met man en macht te werken aan een betere kwaliteit van de huizen. "Maar dat is niet van vandaag op morgen voor elkaar". Ze onderzoekt of de voorgestelde teams soelaas kunnen bieden. Bovendien wil ze voor elkaar krijgen dat werknemers van verpleeghuizen gemakkelijker anoniem misstanden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg kunnen melden.

De Kamer komt binnenkort op de kwestie terug.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief