Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Aanslagen voorkomen door aanhouding Hofstadgroep'

7 feb 05

Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat met de aanhouding van de verdachten van de zogenoemde Hofstadgroep een of meerdere aanslagen in Nederland zijn verijdeld. Dat zei officier van justitie, K. Plooy, maandag tijdens de eerste zitting bij de rechtbank in Rotterdam tegen de vermoedelijke leden van deze terreurgroep.

Het gaat maandag niet om de inhoudelijke behandeling van de zaak. De aanklager gaf aan dat het onderzoek nog enige tijd gaat duren. Plooy zegt dat er in de media vaak wordt gesteld dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) er vaak naastzit op het gebied van terrorisme. "Dat is in deze zaak zeker niet het geval", benadrukt de aanklager.

Volgens hem heeft het onderzoeksteam van politie en justitie zelf ook bewijs voor het bestaan van de terroristische organisatie gevonden. Het OM klaagt de twaalf verdachten nu aan voor deelname aan een criminele terroristische organisatie, die onder meer door het beramen van moord of doodslag het werk van parlementariërs en bestuurders wilde belemmeren.

Justitie vermoedt dat dit onder meer zou moeten gebeuren door het teweegbrengen van ontploffingen. Ook beschuldigt het OM de verdachten van concrete bedreiging van de Tweede-Kamerleden Hirsi Ali en Wilders en van de Amsterdamse bestuurders burgemeester Cohen en wethouder Aboutaleb.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief