Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De Wijkerslooth vertrekt als hoogste baas OM

7 feb 05

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie, J. de Wijkerslooth, legt per 1 juni zijn functie neer. Hij wordt per 1 september hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit van Leiden. Minister Donner van Justitie wil procureur-generaal H. Brouwer voordragen als opvolger van De Wijkerslooth.

De Wijkerslooth is sinds 1 april 1999 voorzitter van het college van procureurs-generaal, de hoogste geleding van het OM. In juni van dat jaar trad de nieuwe wet op de rechterlijke macht in werking. Daarin staat dat de voorzitter van het college van procureurs-generaal voor drie jaar wordt benoemd. Die periode kan één keer worden verlengd.

De Wijkerslooth, die A. Docters van Leeuwen als collegevoorzitter opvolgde, heeft de hand gehad in enkele belangrijke veranderingen binnen het OM. Onder zijn aanvoering zijn het landelijk parket, het functioneel parket en de nationale recherche opgericht.

De 'super-pg' zag de productie van het OM zowel kwalitatief als kwantitatief verbeteren. De schuldigverklaringen van verdachten bij de rechtbank zijn tot zo'n 95 procent gestegen, zaken blijven minder lang liggen en het aantal sepots is gedaald.

De Wijkerslooths opvolger Brouwer trad vorig jaar aan als procureur-generaal. Het college telt vier leden, inclusief de voorzitter. Brouwer was sinds 1999 president van de rechtbank in Utrecht. Van 1996 tot 1999 was hij hoofdofficier van justitie in Leeuwarden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief