Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Documenten Hofstadgroep op extremistische sites

8 feb 05

MSN-groepen op internet staan nog vol met oproepen om deel te nemen aan de jihad. Ook zijn er artikelen te vinden over schietlessen en militaire training, en oproepen om het gezag van rechtbanken en parlement af te wijzen. Verder is de dreigbrief van de Hofstadgroep aan de Amsterdamse wethouder Aboutaleb er te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van het tv-programma NOVA en Planet Internet.

Het kabinet Balkenende kondigde na de moord op Theo van Gogh aan radicaal islamitische sites in de gaten te houden en desnoods uit de lucht te halen. Maar uit het onderzoek van NOVA en Planet Internet blijkt dat er nog volop extreme teksten op internet te vinden zijn.

Zo meldt de MSN-groep 'NLBoeken' onder de titel: Het verwerpen van parlementen en rechtbanken die anders dan met Allah's wetten oordelen: "In plaats van het accepteren van het gezag van de kuffar (= ongelovigen), zouden we het moeten verwerpen, en er alles aan moeten doen om het goddelijke gezag op aarde te vestigen". Op die groep is ook de dreigbrief aan de Amsterdamse wethouder Aboutaleb te lezen, die is gevonden op de pc's van leden van de Hofstadgroep.

Op de MSN-groep 'Al-fadjr' staat te lezen: "Wij zijn terroristen en het terrorisme is verplicht. Zodat het Westen en het Oosten weet dat we terroristen zijn, en dat we angstaanjagers zijn". En onder het kopje "het gebruik van vuurwapens": "U kunt het beste cursussen met een partner volgen. Wanneer u op de schietbaan bent laat uw meningen en overtuigingen voor uzelf en ga niet in conclave met de andere aanwezigen". Onder de titel "Lessen in onthoofdingen" laat de groep 'NLMaroc' videofilms zien van onder meer de onthoofding van de Amerikaanse journalist Daniel Pearl.

Ook zijn er diverse artikelen van de hand van Mohammed B. op internet te vinden. Zo vermeldt de groep Alforqaan het stuk 'To catch a wolf', dat tijdens de rechtszitting tegen de Hofstadgroep door officier van justitie Plooij een extreem jihadistisch pamflet werd genoemd. Ondertekenaar van het stuk is Abu Zubair, de schuilnaam van Mohammed B..

Het CDA-kamerlid Van Fessem noemt de internetteksten "zorgelijk" en wil dat ze zo snel mogelijk uit de lucht worden gehaald. "Het is erger dan je denkt, en de schrik slaat je om het hart", zegt PvdA-kamerlid van Heemst.

Bekijk hier enkele teksten van MSN-groepen (Word-document).

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief