Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Abbas en Sharon kondigen bestand af

8 feb 05

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft dinsdag een staakt-het-vuren met Israël afgekondigd. Hij maakte het nieuws officieel bekend aan het einde van een topontmoeting met de Israëlische premier Ariel Sharon in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh.

"We zijn met premier Ariel Sharon overeengekomen om alle geweld tussen de Israëliërs en de Palestijnen te beëindigen, waar ze ook zijn", zei Abbas. Volgens hem is de tijd voor vrede en samenleven in het Midden-Oosten aangebroken.

Sharon maakte bekend dat Israël de militaire acties tegen de Palestijnen staakt. Hij zei te hopen dat de overeenkomst leidt tot een nieuw tijdperk van vrede in het Midden-Oosten. Hij kondigde een aantal "vertrouwenwekkende maatregelen" aan, waaronder de vrijlating van Palestijnse gevangenen.

De Israëlische regeringsleider waarschuwde dat voorkomen moet worden dat militanten deze kans op vrede verstoren. "We mogen deze mogelijkheid niet door onze vingers laten glippen", zei Sharon.

Hij benadrukte zich gebonden te weten aan de routekaart, het internationale vredesplan voor de regio, en de vorming van een onafhankelijke Palestijnse staat. "Ik beloof dat jullie je recht op een onafhankelijk leven zullen krijgen." Net als de Palestijnen zal Israël daarvoor "dromen moeten opgeven".

De Palestijnse Hamas-beweging voelt zich niet gebonden aan het staakt-het-vuren met Israël. Dat heeft de radicale islamitische beweging in een reactie laten weten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief