Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verpleeghuizen worden strenger gecontroleerd

10 feb 05

Verpleeghuizen worden strenger gecontroleerd. Staatssecretaris Ross - van Dorp (Volksgezondheid) heeft onder zware druk alsnog besloten in te gaan op die wens van de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een brief die ze donderdag naar de Kamer heeft gestuurd. Een meerderheid van de Kamer dreigde haar eerder op de dag naar huis te sturen als ze niet snel maatregelen zou nemen.

In haar brief kondigde Ross aan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg alle verpleeghuizen gaat doorlichten. Er komt een meldpunt waar bewoners, familie en artsen anoniem klachten over de zorg kunnen deponeren. Ross is bereid zelf ambtenaren in te leveren zodat de inspectie extra werk kan verstouwen.

Verder moeten de verpleeghuizen zelf voor eind maart nieuwe kwaliteitsnormen opstellen. Daarin staat aan welke eisen de zorg moet voldoen en die voor de inspectie controleerbaar zijn. Verpleeghuizen die onder de maat presteren, krijgen van Ross een verplicht consulententeam op hun dak. Mocht dat niet helpen, danwil ze de instellingen desnoods sluiten.

Steeds vaker duiken berichten op over patiënten die niet genoeg te eten en te drinken krijgen, of pijnlijke doorligwonden hebben, terwijl dat met goede verzorging is te voorkomen. Ook zijn er meldingen van bewoners die in vieze luiers liggen. Dit leidde telkens tot beloftes van Ross dat ze actie zou ondernemen.

Eerder kreeg Ross al flinke kritiek van de Kamer. Dat was na een NOVA-uitzending waarin een verpleeghuisbewoonster met ernstige wonden te zien was. Verpleeghuisartsen zeiden dat ze opstapten omdat ze niet verantwoordelijk wilden zijn voor de slechte zorg. De Tweede Kamer eiste meer daadkracht, maar Ross ging toen dwars tegen de kritiek in.

Met de brief van donderdag is Ross nog niet helemaal uit de gevarenzone. De Kamerfracties reageerden in eerste instantie gematigd positief op de toezeggingen van de staatssecretaris, maar zijn van plan haar nauwlettend in de gaten te houden. De Kamer gaat volgende week met vakantie, maar wil daarna toch nog met Ross over haar plannen praten. Voor dat Kamerdebat organiseren de fracties nog een hoorzitting met partijen uit de verpleeghuiswereld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief