Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders woont in cel, Hirsi Ali op marinekamp

19 feb 05

De met de dood bedreigde Tweede-Kamerleden Wilders (Groep Wilders) en Hirsi Ali (VVD) zijn ondergebracht in respectievelijk een gevangeniscel op Kamp Zeist en op het zwaar bewaakte marineterrein in Amsterdam. Dat meldde NRC Handelsblad vrijdag.

Volgens de krant kiest Hirsi Ali er zelf voor haar verblijfplaats bekend te maken. Ze zou daarmee willen protesteren tegen de omstandigheden waaronder zij en Wilders in het geheim zijn gehuisvest. Wilders zelf wil niet reageren. Ook Hirsi Ali is vrijdag niet voor commentaar bereikbaar.

Volgens de politie in Amsterdam vrijdag heeft Hirsi Ali inderdaad enige tijd op de marinebasis doorgebracht. Daar is ze nu volgens een politiewoordvoerder echter al weg en zal ze er ook niet meer komen. De reacties op de onthulling zijn afwijzend. VVD-vice-fractievoorzitter B. de Vries zegt het "onhandig" te vinden. "Nu is haar veiligheid nog meer in het geding en dat kan toch niet de bedoeling zijn. De VVD maakt zich daar zorgen over."

Premier Balkenende vindt "het haast niet te geloven" dat het Kamerlid zelf haar onderduikadres heeft geopenbaard. Hij heeft altijd grote zorg gehad over de veiligheid van de bedreigde Kamerleden en anderen. Inhoudelijk wil hij er niet op ingaan. "Laten we de beveiliging geen bron zijn van een publieke discussie", aldus Balkenende in Met het oog op morgen op Radio 1.

Minister Donner van Justitie laat in een verklaring weten de actie van Hirsi Ali te betreuren. Hij heeft begrip voor de moeilijke situatie van beveiligde personen, maar vindt dat terughoudendheid past bij mededelingen over de persoonsbeveiliging. En volgens hem wordt er veel aan gedaan om de betrokkenen zoveel mogelijk normale bewegingsruimte te geven.

Donner zei vrijdagavond in het tv-programma NOVA dat hij eerder deze week contact heeft gehad met Wilders over diens huidige verblijfplaats en dat Wilders er tevreden mee was. "Hij wilde daar de komende tijd blijven wonen~, aldus de minister. Voorzitter Weisglas van de Tweede Kamer laat via een woordvoerder weten het bericht in NRC Handelsblad te kunnen "bevestigen noch ontkennen".

Weisglas meent dat de overheid meer haast moet maken met het zoeken naar een zo normaal mogelijke huisvesting voor de twee Kamerleden. De Kamervoorzitter noemde het vorige maand al "de plicht van de overheid" om te zorgen dat Kamerleden een normaal leven kunnen leiden. Hirsi Ali zegt in de krant dat ze het "zeer onrechtvaardig en heel aangrijpend" vindt dat ze op geheime locaties moet leven. Ze bekritiseert de beveiligingsfilosofie van minister Donner van Justitie en de Nationaal Coördinator Bewaking en Beveiliging (NCBB).

Door degene die bedreigd wordt weg te stoppen, werkt de overheid volgens het Kamerlid "onbedoeld in de hand dat mijn tegenstanders alles op alles zetten om mij dwars te zitten". Ze zegt in de NRC dat ze wil wonen op een plek waarvan iedereen weet dat daar een bedreigd Kamerlid woont dat daar veilig is.

Hirsi Ali is het er niet mee eens dat de NCBB haar steeds weghaalt als haar geheime adres wordt ontdekt. Zo komt ze niet tot een vaste woonplaats. "Ik ben bereid veel te investeren in het publieke leven, maar dit is niet proportioneel. Ik heb geen vrijheid."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief