Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wilders tourt tegen de grondwet

4 mrt 05

Het lijkt een heuse hype te worden: politici die per luxe touringcar door het land reizen om mensen van het één of ander te overtuigen.

Donderdag sloot minister De Graaf zijn Tour Gekozen Burgemeester af, een dag later wordt bekend dat het onafhankelijke Kamerlid Wilders met een bus campagne gaat voeren tegen de Europese grondwet.

"Ik wil beginnen in mijn thuisbasis Venlo en daarna overal in het land op markten en op andere publieke plaatsen mensen ervan overtuigen dat de Europese grondwet niet goed voor ons is." De campagne komt vlak voor het Nederlandse referendum over de Grondwet, op 1 juni. Wilders wil bij de referendumcommissie 35.000 euro subsidie aanvragen.

Over zijn beveiliging tijdens de tour is Wilders nog in overleg met de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). "Maar ik ga ervan uit dat dit kan. Dit is mijn werk. Als het kabinet vindt dat parlementariërs normaal hun werk moeten kunnen doen, dan moeten ze dit maar mogelijk maken."

Het Britse persbureau Reuters bracht vandaag een interview met Wilders, waarin de Nederlandse parlementariër wordt omschreven als een lange man met een wilde, geblondeerde haardos ("a shock of bleached-blond hair"). Ook daarin laat Wilders geen twijfel bestaan over zijn mening over de "stomme" grondwet. "Als we als Nederland een soeverein land willen blijven, is er maar één antwoord mogelijk... dat is 'nee' zeggen."

Overigens is de buscampagne niet de enige activiteit die Wilders op het programma heeft staan. Eerder deze week maakte hij bekend dat hij politieke zogenoemde fundraising-diners gaat organiseren. Belangstellenden kunnen voor 2000 euro aanschuiven. De opbrengst wil hij gebruiken om een eigen politieke beweging op te zetten.

Wilders krijgt geen subsidie van 1,2 miljoen euro per jaar, zoals de politieke partijen die ten minste één zetel hebben behaald bij Kamerverkiezingen. De parlementariër kreeg zijn zetel als lid van de VVD, maar moest met die partij breken omdat hij een afwijkend standpunt had over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

(Bron: nosnieuws.nl)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief