Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Washington zal niet samenwerken met regering-Bouterse

8 mrt 05

De Verenigde Staten en vele andere landen kunnen moeilijk samenwerken met een regering van een veroordeelde drugsdealer. De veroordeling van Desi Bouterse wegens drugshandel door een Nederlandse rechtbank kan niet worden genegeerd. Dat stelt de Amerikaanse ambassade in Paramaribo in een exclusieve verklaring aan het ochtendblad De Ware Tijd.

De keuze voor een leider ligt geheel bij het Surinaamse volk, maar Suriname moet zich wel bewust zijn dat elke keus mogelijk gevolgen kan hebben voor het land, aldus de ambassade. De verklaring werd uitgegeven na afstemming met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

Bouterse hoopt in mei president te worden. Met het oog op de verkiezingen geeft de ambassade een stemadvies. Een eventuele keuze voor Bouterse zal belangrijke gevolgen hebben voor het internationale imago van Suriname. "We hopen dat het Surinaamse volk een leider kiest die heeft bewezen zich te hebben gecommitteerd aan de democratie en democratische principes en die het land vooruit kan stuwen", aldus de verklaring.

Bouterse werd in 1999 tot elf jaar cel veroordeeld voor zijn rol in de smokkel van meer dan 400 kilo cocaïne naar Nederland. De Nationale Democratische Partij (NDP) waarvan Bouterse voorzitter en presidentskandidaat is, moet nu niet in paniek raken, zegt haar parlementaire fractieleider Jenny Geerlings.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief