Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Internetverslaving wordt manifest

4 mrt 05

In Nederland ontstaat een chronische groep internetverslaafden. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het IVO, Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving in Rotterdam. Inmiddels zouden 44.000 mensen een dwangmatige behoefte te hebben om alsmaar achter het internet te kruipen.

De nieuwe cijfers kwamen naar voren tijdens het symposium We M@ilen, georganiseerd door studenten van de Universiteit van Tilburg. Onderzoeker Gert-Jan Meerkerk deed al eerder studie naar internetverslaving. De resultaten daarvan werden in het najaar van 2003 gepresenteerd. Toen bleek dat 66.000 mensen de dwang hadden om alsmaar te internetten.

Zo'n 15.000 denken daarvoor echt hulp nodig te hebben, zo bleek uit het onderzoek 'Internetverslaving: Hoax of serieuze bedreiging voor de geestelijke volksgezondheid?' "Het is dan altijd maar afwachten of die groep ook zo groot blijft. Uit een tweede meting vorig jaar blijkt nu dat tweederde nog steeds de dwangmatige behoefte heeft om te internetten", aldus Meerkerk.

De verslaving staat vaak niet op zichzelf, maar gaat meestal samen met andere problemen zoals eenzaamheid, depressies of relatieproblemen. De onderwerpen waarop de verslaafden op het world wide web surfen zijn vooral erotiek en spelletjes. "Het valt me op dat er niet zo veel wordt gegokt op het internet", zegt Meerkerk.

Jos de Haan van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) vertelde dat personen die veel mailen hoger opgeven over de kwaliteit van hun sociale relaties. Het onderwerp van de bijeenkomst was ook de invloed van ICT op sociale contacten. In de eerste jaren van het internet kwam uit onderzoek het beeld naar voren dat mensen zich steeds minder sociaal zouden gedragen en zo'n beetje alleen maar achter het internet hun leven zouden leven.

"Dat was in de tijd dat alleen de zogeheten nerds nog met het internet bezig waren, die niet uitblonken in hun sociale gedrag. Daar zijn de onderzoekers wel van teruggekomen", weet De Haan. Inmiddels wordt internet vooral als een aanvulling gezien op de sociale contacten. Bovendien is het een manier om in maatwerk je sociale contacten te onderhouden; de contacten worden informeler. "Je bent niet meer gebonden aan allerlei tradities. Je hebt via het internet veel meer persoonlijke keuzemogelijkheden in het aangaan van relaties."

Jacob van Kokswijk, adviseur bij Cap Gemini Ernst & Young en gepromoveerd aan de Universiteit Twente op een onderzoek naar de leefwereld van jongeren, ziet de virtuele wereld als "een verrijking van je beleving" waar mensen niet al te moeilijk over moeten doen. Dat 40 procent van de jongeren in Nederland op het internet andere identiteiten aanneemt, vindt hij niet zo bijzonder.

Dat er op het world wide web criminaliteit ontstaat, vindt hij evenmin vreemd. "We verplaatsen gewoon wat we al hebben naar de digitale wereld", zegt Van Kokswijk. "De wereld van de werkelijkheid en de virtuele wereld leven naast elkaar. Jongeren stappen heel snel over en weer." De tijd zal leren hoe de werkelijkheid zich óók ontwikkelt op het internet.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief