Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Rechter beperkt Hirsi Ali niet in uitingen over islam

15 mrt 05

De rechter in Den Haag beperkt VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali niet in haar uitingen over de islam. Een aantal individuele moslims had in een kort geding geëist dat Hirsi Ali zich voortaan niet meer kwetsend, grievend of godslasterlijk over hun geloof zou mogen uitlaten.

Ook vroegen deze moslims aan de rechter het de VVD-politica te verbieden om een vervolg te maken op de film Submission van Hirsi Ali en de vermoorde filmmaker Theo van Gogh. De rechter willigde ook dit verzoek niet in. Hirsi Ali zei in een eerste reactie dat ze niet verrast is door de uitspraak en er tevreden over is.

De rechtbank oordeelde dinsdag dat er onvoldoende aanleiding is om de film te verbieden. Tot nu toe heeft het Kamerlid nog niet onrechtmatig gehandeld met haar uitspraken. De rechtbank gaf echter wel aan dat ze met haar uitlatingen over moslims de grenzen van het toelaatbare heeft opgezocht.

Volgens rechter R. Paris zijn de termen "pedofiel" en "pervers" verwijzend naar de profeet Mohammed "ongelukkig gekozen", omdat dit een patroon vereist, terwijl het in het verhaal over Mohammed gaat om een eenmalige gebeurtenis. Hirsi Ali heeft deze termen een enkele maal gebruikt. "Daarmee is ze binnen de grenzen van het toelaatbare gebleven", concludeert Paris.

"Het is echter de vraag of een veelvuldig gebruik van deze of soortgelijke woorden nog wel zal vallen binnen de toegestane grenzen", aldus de rechter. Hiermee waarschuwt hij het VVD-Kamerlid deze uitspraken niet te herhalen.

Hirsi Ali vat dit op als een raad van de rechter waar geen enkele juridische consequentie aan vast zit. "De rechter geeft bovendien de grenzen niet aan en het is niet duidelijk wat een patroon is. Ben je ook pas een moordenaar als je meer moorden hebt gepleegd?" Ze stelt wel dat het niet haar bedoeling is te kwetsen maar om iets aan de kaak te stellen. "Ik wil me niet laten vastpinnen op een woord. Ik laat me bepalen door de context." Ze wijkt niet van haar standpunt dat het moreel verwerpelijk is dat een volwassen man iets met een jong meisje begint.

Hirsi Ali werkt momenteel aan een vervolg op Submission. Deze film ging over de mishandeling van moslimvrouwen. Het thema van het tweede deel is de manier waarop volgens de politica de islam het individu onderdrukt. De rechter vindt dat er onvoldoende aanleiding is om het vervolg op Submission te verbieden. Hij meent dat de visie van Hirsi Ali in deze film niet onrechtmatig is.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief