Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

CDA, VVD en D66 onderhandelen in paasweekend

25 mrt 05

De onderhandelingen tussen de coalitiepartners over het kabinetsbeleid worden zaterdag hervat. De fractievoorzitters van CDA, VVD en D66 gaan vandaag - Goede Vrijdag - in beraad in eigen kring.

De onderhandelingen duren volgens D66-leider Dittrich nog zeker een week. Het proces verloopt moeizaam, omdat D66 toch weer afspraken wil maken over een nieuw kiesstelsel. Vooral de VVD heeft daar moeite mee. Woensdag liet Dittrich nog blijken weinig meer te zien in verdere onderhandelingen over het kiesstelsel. Daarvoor bestaat binnen noch buiten de Tweede Kamer een draagvlak, constateerde hij toen.

Maar D66 wil compensatie voor het sneuvelen van zijn 'kroonjuwelen', de hervorming van het kiesstelsel, waaronder de gekozen burgemeester. De gekozen burgemeester werd dinsdag afgeschoten in de Eerste Kamer, waarna D66-minister (Bestuurlijke Vernieuwing) aftrad.

Bij de onderhandelingen over de voortgang van de coalitie confronteerde Dittrich zijn collega's Verhagen (CDA) en Van Aartsen (VVD) met een wensenpakket over bestuurlijke vernieuwing. En daarbij moet het wat de partijleider ook weer gaan over de gekozen burgemeester. Er zijn varianten denkbaar om die toch te introduceren zonder dat een grondwetswijziging nodig is.

Eerder wekte D66 de indruk bij de coalitiebesprekingen vooral compensatie te willen vragen op beleidsterreinen als onderwijs of duurzame energie. Dat Dittrich toch de bestuurlijke vernieuwing bovenaan op de agenda heeft gezet, lijkt het gevolg van druk uit de D66-achterban. Partijprominenten als Van Mierlo en Wolffensperger vinden dat D66 alle kaarten moet zetten op bestuurlijke vernieuwing. Ook partijvoorzitter Pechtold maakte zich hiervoor donderdag in het tv-programma NOVA sterk.

Het is overigens zeer de vraag of de drie partijen het nu alsnog eens worden over een aanpassing van het kiesstesel. De besprekingen over de plannen van De Graaf hiertoe liepen het afgelopen jaar steeds vast. De Graaf wilde de kiezer twee stemmen geven: een voor een landelijke en een voor een regionale kandidaat. De VVD had echter onoverkomelijke bezwaren tegen het voorstel van De Graaf.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief