Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Paus Johannes Paulus II overleden

2 apr 05

Paus Johannes Paulus II is zaterdag op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Vaticaan bekendgemaakt. De kerkvorst, die 26 jaar lang leider was van de Katholieke Kerk, overleed om 21.37 uur.

Donderdagavond verslechterde de toestand van de paus, die al langere tijd kampte met een slechte gezondheid. Hij kreeg hoge koorts als gevolg van een infectie aan de urinewegen. Hij kreeg anti-biotica toegediend, waar hij in eerste instantie goed op leek te reageren. De paus kreeg donderdag ook de sacramenten der stervenden voorgelezen.

De paus moest de afgelopen weken twee keer opgenomen worden in het ziekenhuis met ademhalingsmoeilijkheden. Vorige maand kreeg hij tijdens een operatieve ingreep in een buisje in zijn keel. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis verscheen de paus nog enkele keren voor het venster van het Vaticaan. Tijdens Pasen zegende hij de gelovigen met een kruisgebaar. Een poging om te spreken mislukte.

De tienduizenden gelovigen op het Sint Pietersplein in Rome staan er verslagen bij sinds zij hoorden dat paus Johannes Paulus II is gestorven. Direct na de bekendmaking van het nieuws baden zij het Ave Maria.

Ook hadden veel mensen een brandend kaarsje in de hand. Toen zij klaar waren met het Ave Maria klonk tot tweemaal toe applaus. Tussendoor was het muisstil. Daarna begonnen de gelovigen met het zingen van liederen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief