Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Referendum Europese grondwet: 'ver van mijn bed-show'

2 apr 05

Uit een peiling die afgelopen week onder 660 kiesgerechtigde Nederlanders werd gehouden blijkt dat het referendum over de Europese grondwet op 1 juni vooralsnog niet onder de Nederlanders leeft.

Op grond van de huidige kennis en betrokkenheid van de kiezers is de verwachting dat maar liefst 66 procent van de ondervraagden niet zal gaan stemmen. Daarnaast geeft 15 procent van de Nederlanders aan dat zij waarschijnlijk wel gaat stemmen maar nog niet weet of het voor of tegen wordt.

Het niet op de hoogte zijn van de inhoud van de Europese grondwet lijkt debet aan de lage betrokkenheid van de Nederlander. Slechts 18 procent geeft aan redelijk tot goed op de hoogte te zijn van de inhoud van dit voorstel. De helft van de Nederlanders zegt niet of slecht op de hoogte te zijn en 32 procent is matig op de hoogte.

Van de Nederlanders die daadwerkelijk van plan is in het stemhokje een keus te maken, zou momenteel 58 procent voor stemmen en 42 procent tegen. Van de gehele Nederlandse bevolking is dat slechts 11 procent voor en 8 procent tegen.

(Bron: Interview-NSS/NOVA)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief