Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geweer zonder problemen van Schiphol naar Spanje gesmokkeld

4 apr 05

Het blijkt kinderspel te zijn om via de luchthaven Schiphol een koffer met een dubbelloops jachtgeweer te smokkelen naar het buitenland. NOVA volgde op 16 maart een jager op een vlucht van Transavia van Schiphol naar Alicante.

De man checkte op Schiphol een koffer in met daarin open en bloot een dubbelloops jachtgeweer. Bij het inchecken gaf hij niet aan dat er een wapen in zijn koffer zat. Het geweer, een Browning, is door de beveiliging in de bagagekelder nooit ontdekt en zonder enig probleem door de jager naar Spanje gesmokkeld.

Schokkend
Zowel PvdA als VVD noemen het schokkend. De controle op koffers wordt nu deels uitgevoerd door commerciële beveiligingsbedrijven. De PvdA'er Aleid Wolfsen vindt dat die controle weer voor honderd procent door bijvoorbeeld de marechaussee moet worden gedaan. De PvdA gaat morgen minister Donner van Justitie ter verantwoording roepen.

In een reactie laat Schiphol weten dat de koffers eerst door een geautomatiseerde scan gaan die alleen op explosieven let en niet op metaal en dus niet op vuurwapens. "Vuurwapens in het bagageruim zijn geen directe bedreiging voor het luchtvaartverkeer", aldus een woordvoerder. En minister Donner wil nu bekijken of het inderdaad mogelijk is om op deze manier wapens te smokkelen.

Na de aanslagen in New York en Madrid screent de luchthaven ieder koffer van iedere passagier die zijn vliegreis begint op Schiphol. De luchthaven is verantwoordelijk voor de controle van de bagage. Gespecialiseerde beveiligingsmensen controleren onder meer met scans of er geen verboden goederen worden meegesmokkeld.

Geen haan die er naar kraait
De jager die NOVA volgde heeft vaker zijn geweer maar ook dozen vol munitie gewoon in zijn koffer naar Spanje meegenomen. "Er is geen haan die er naar kraait op Schiphol. Niemand die je wat vraagt, niemand die je controleert. Als je het volgens de regels doet, dus keurig aangeeft dat je wapens bij je hebt dan breekt er bijna paniek uit bij de incheckbalie."

"Het kost heel veel tijd voordat de medewerkers hebben uitgevonden wat precies de procedures zijn. Zo'n Browning moet in een speciale container worden gestopt en volgens strenge regels naar het vliegtuig worden gebracht. Het kost me iedere keer zoveel tijd dat ik het geweer van 118 centimeter in twee delen, de loop en de kolf, maar in mijn koffer heb gestopt. Je gelooft het haast niet in deze tijd van terrorisme."

NOVA is benieuwd naar uw ervaringen met falende controle en beveiliging op Schiphol of andere luchthavens. U kunt uw reactie op het forum plaatsen of u kunt mailen naar karel.ornstein@nps.nl en guido.van.ophoven@nps.nl.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief