Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Graafsewijk Den Bosch niet meer afgesloten

11 apr 05

Het is de afgelopen twee dagen dermate rustig geweest in de Graafsewijk in Den Bosch dat het verantwoord is om weer terug te keren tot normale verhoudingen. Dat betekent onder meer dat het toezicht op de wijk fors vermindert en dat de wijk 's avonds niet meer wordt afgesloten door de Mobiele Eenheid. De noodverordening blijft vooralsnog wel van kracht. Burgemeester A. Rombouts heeft dat maandagmiddag gemeld.

Tijdens de rellen in de Bossche volksbuurt zijn vorige week tachtig aanhoudingen verricht, onder wie 21 minderjarigen. Vijftien personen zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris. Drie arrestanten moeten zich vrijdag al verantwoorden voor de politierechter in Den Bosch. Zij worden verdacht van het vernielen van de woning van de man die in een uitzending van SBS-6 bekende dat hij in het verleden seks heeft gehad met zijn 8-jarige stiefdochter.

Het inzetten van een grote politiemacht en het afgrendelen van de wijk hebben effect gesorteerd, aldus Rombouts. "De rust is hersteld. We kunnen het toezicht nu fors verder verminderen." Wel blijft de politie in normaal uniform extra surveilleren.

In een brief aan de bewoners van de Graafsewijk roept Rombouts de bewoners op alle schade te melden. Hij wil proberen die te verhalen op SBS-6 en de raddraaiers. Hoe groot de totale schade is, staat overigens nog niet vast.

Rombouts erkent dat het achteraf gezien beter was geweest om tijdig bewaking in te stellen bij het huis van de man die in de SBS-uitzending bekende dat hij zijn stiefdochter had misbruikt. "Er was alleen een signaal dat er door buurtbewoners mogelijk geweld zou worden gebruikt tegen de man, niet dat zijn huis zou worden verbouwd." Kamerleden van PvdA en de VVD hebben zich eerder kritisch uitgelaten over die inschattingsfout.

Woensdag voetbalt FC Den Bosch tegen Feyenoord. Die wedstrijd gaat door, aldus Rombouts. De politie heeft dan wel weer meer mensen op de been. Hoeveel wilde hij niet zeggen.

Rombouts kondigde maandag ook aan dat het gemeentebestuur blijft doorgaan met het verwijderen van criminele elementen uit de Graafsewijk. Het gaat volgens de burgemeester om tien tot vijftien mensen die op tirannieke manier de dienst uitmaken. "We zijn bezig die een voor een te verwijderen. Daar gaan we de komende tijd gewoon mee door."

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief