Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duitse kardinaal Ratzinger nieuwe paus

19 apr 05

De Duitse kardinaal Joseph Ratzinger is gekozen tot nieuwe paus. Hij neemt de naam Benedictus XVI aan. Met de keuze voor de conservatieve Ratzinger lijkt de Rooms-Katholieke Kerk voor continuïteit te kiezen. De Duitse kerkvorst volgt de Pool Johannes Paulus II op.

Ratzinger gold als een van de favorieten. Hij werd al op de tweede dag van het conclaaf van kardinalen gekozen. Als deken van het college van kardinalen leidde hij de dodenmis van zijn voorganger. Onder Johannes Paulus II was hij hoofd van de congregatie voor de geloofsleer, die waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof.

Het is de eerste Duitse paus sinds Victor II (1055-1057) en de 264e opvolger van de apostel Petrus. De laatste paus die Benedictus (de Gezegende) heette, was Benedictus XV (Giacomo della Chiesa). Hij regeerde van september 1914 tot januari 1922 en spande zich zeer in om een einde te maken aan de Eerste Wereldoorlog. Benedictus stond bekend als een vernieuwer in de kerk na het conservatieve pontificaat van paus Pius X.

De Chileense kardinaal Medina Estevez kondigde de verkiezing van de 78-jarige Ratzinger vanaf het balkon van de Sint Pietersbasiliek rond kwart voor zeven aan. De nieuwe paus verscheen na enkele minuten zelf op het balkon en werd toegejuicht door de tienduizenden mensen die zich op het plein voor de basiliek hadden verzameld.

"Beste broeders en zusters, na de grote paus Johannes Paulus II hebben de kardinalen mij gekozen, een simpele en nederige arbeider in de wijngaard van God", zei Benedictus XVI na de aankondiging van zijn verkiezing. Hij vroeg de hulp van God en Maria in de taak die hem wacht. Hij vroeg ook de menigte voor hem te bidden. De nieuwe paus gaf vervolgens de zegen Urbi et Orbi (Voor de stad en voor de Wereld) aan de menigte op het Sint Pietersplein.

Benedictus XVI is zoon van een politieagent uit de Zuid-Duitse deelstaat Beieren. Inwoners van Beieren reageerden verheugd op de keuze van een landgenoot. De Duitser is niet de oudste paus die ooit gekozen is. Onder anderen Celestinus III (86), die de kerk bestuurde van 1191 tot en met 1198, en Clemens X (79), van 1670 tot 1676, waren ouder. Johannes XXIII was 77 jaar, toen hij in 1958 tot paus werd gekozen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief