Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Nederlandse bedrijven aangeklaagd vanwege gifgas voor Irak

26 apr 05

De Amerikaanse advocaat Gary Pitts wil twee Nederlandse bedrijven aansprakelijk stellen voor het leveren van grondstoffen voor gifgas aan Irak. Dat zegt hij vanavond in NOVA. Het gaat om de bedrijven Melchemie in Arnhem en KBS Holland, voorheen gevestigd in Terneuzen.

Volgens Pitts blijkt de betrokkenheid van de Nederlandse bedrijven uit documenten van de VN-wapeninspecteurs, de zogenaamde Full Final and Complete Disclosure (FFCD). Deze lijst werd in de jaren na de eerste Golfoorlog opgesteld door medewerkers van het Iraakse wapenprogramma en vervolgens gecontroleerd door de wapeninspecteurs. Pitts kreeg de lijst van de Iraakse regering. Volgens de Nederlandse wapeninspecteur Jan Rozing gaat het hier om betrouwbare documenten, die slechts in zeer kleine kring bekend zijn.

Afgelopen week was Pitts in Nederland om de mogelijkheden voor een proces verder te onderzoeken. Hij vertegenwoordigt tweehonderdduizend Golfoorlog veteranen die ziek zijn geworden nadat ze in 1991 in aanraking zijn gekomen met chemische wapens.

Melchemie erkent dat het grondstoffen aan Irak heeft geleverd, maar laat via een advocaat weten altijd zorgvuldig te werk te zijn gegaan en steeds te hebben gecontroleerd of grondstoffen gebruikt konden worden voor de productie van chemische wapens.

Toch werd Melchemie in 1986 veroordeeld voor een zending naar Irak van een jaar eerder. Het bedrijf zegt dat deze lading er door is geslipt en dat men de goederen terug heeft laten sturen.

Ook oud-directeur Bravenboer van KBS Holland erkent in NOVA dat zijn bedrijf begin jaren '80 grondstoffen leverde aan Irak. Volgens hem ging om bestellingen voor landbouw-bestrijdingsmiddelen. Toen het bedrijf van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te horen kreeg dat het zou gaan om grondstoffen voor chemische wapens, besloot KBS om direct alle orders te annuleren, aldus Bravenboer.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief