Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VARA laat Spijkerman niet gaan naar Tien

27 apr 05

Tv-presentator Jack Spijkerman (56) wil de VARA verlaten om furore te gaan maken bij Tien, de zender van John de Mol die in augustus begint. De VARA houdt hem echter aan zijn contract, dat nog tot september 2007 doorloopt. Het verzoek om zijn contract te ontbinden willigt VARA-voorzitter Vera Keur dus niet in, meldde zij woensdag.

De presentator van het veelbekeken programma Kopspijkers wil de publieke omroep al dit najaar verlaten omdat hij "een aantrekkelijk aanbod" heeft gekregen van Tien. Maar contract is contract, oordeelt de VARA. "Een contract teken je niet zomaar", aldus Keur. "We willen het contract wel openbreken en gaan praten over een nieuwe invulling van de samenwerking. Je moet altijd rekening houden met nieuwe omstandigheden, ook al zal bij de VARA de 'sky' niet de 'limit' zijn. Mocht Jack toch met Tien in zee willen gaan, dan zal een juridische procedure helaas onvermijdelijk zijn."

Volgens een Tien-woordvoerder is de overeenkomst met Spijkerman echter al rond. Spijkerman gaat bij Tien een satirisch programma maken op de zaterdagavond, maar ook een sportprogramma op zondag, na het nieuwe eredivisieprogramma. Ook gaat hij meewerken aan de ontwikkeling van amusementsprogramma's op de nieuwe zender. Om dat te realiseren richt hij samen met De Mol een productiebedrijf op.

Spijkerman is een beetje verbaasd dat de VARA hem niet laat gaan. "Dat het voor de rechter moet worden uitgevochten betreur ik, na een loyaal dienstverband van 23 jaar. Van een contract van twee jaar kan ik nu overstappen naar een van acht jaar waarbij ik ook nog eens mijn eigen productiemaatschappij kan oprichten. Van de VARA mocht ik nooit zelf produceren. Natuurlijk ga ik er ook financieel op vooruit, maar die andere mogelijkheden spreken mij evenzeer aan."

De populaire presentator zegt vijf weken geleden voor het eerst door Tien benaderd te zijn, toen nog voor het maken van nieuwe programma's. In een vervolggesprek met John de Mol kwam de huidige optie uit de bus. Of de cabaretiers die zijn programma opluisteren ook overstappen is nog niet zeker. "Ik heb het hen dinsdag pas gezegd en hun bedenktijd gegeven, maar ik heb wel de indruk dat er een paar meegaan."

De 56-jarige presentator laat ook het gebrek aan toekomst van amusement als televisiegenre bij de publieke omroep meewegen in zijn beslissing weg te gaan. "Amusement bij de publieke omroep zit, wat 'Den Haag' betreft, in het verdomhoekje. Politici zijn het openlijk oneens over de vraag of een programma als Kopspijkers in de toekomst nog wel kan bij de publieke omroep."

Staatssecretaris Van der Laan (Media) moet nog een nota uitwerken waarin ze de plannen voor het toekomstige omroepbestel schetst. Ze wil puur amusement inderdaad aan banden leggen, maar heeft gezegd dat voor een programma als Kopspijkers altijd ruimte zal zijn. Spijkerman wijst op CDA'er Joop Atsma die daar anders over zou denken.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief