Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Huizen niet veilig te maken tegen inbrekers

27 apr 05

Het politiekeurmerk Veilig Wonen lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Via internet en de hakkenbar op de hoek is een sleutel te bestellen waarmee vrijwel iedere cilinder van het bijpassende merk is open te maken zonder sporen van braak achter te laten. In Duitsland wordt deze techniek al een tijd toegepast (de Duitse zender RTL heeft er twee jaar geleden al een uitzending aan gewijd). Gedupeerden treffen hun huis onbeschadigd maar leeg aan en hebben geen poot om op te staan tegenover de verzekering. Want inbraak zonder sporen wordt niet gezien als inbraak.

Deze manier van inbreken heet de slagmethode/klopmethode. Heel eenvoudig en iedereen kan het, want je koopt bij de bouwmarkt een cilinder van een bekend merk (Lips, Nemef, Winkhaus), vijlt van de bijpassende sleutel de groeven maximaal uit. Vervolgens stop je de sleutel in een slot, tikt met een hamer op de sleutel en binnen een paar seconde springt de deur open (principe van de kinetische energie). Nadat deze methode is toegepast is er niets aan het slot te zien en is ook weer gewoon zonder problemen te gebruiken. Slachtoffers kunnen niet bewijzen dat er bij hen is ingebroken.

Barry Wels van The Open Organisation of Lockpicking heeft er onlangs een heel onderzoek over afgerond. Zijn belangrijkste conclusie: hoe duurder en beter het slot, hoe makkelijker de slagmethode werkt. Hij maakt zich grote zorgen over deze zeer makkelijke en snelle manier van inbreken en trekt aan de bel.

Hoe vaak dit voorkomt in Nederland is nog moeilijk te zeggen. Veel politieregio's zeggen: inbraak zonder sporen is geen inbraak, dus daar houden we geen cijfers over bij. De regiopolitie Den Haag kent deze methode al lang, maar kan niet zeggen hoe vaak deze wordt toegepast.

Via internet zijn al geprepareerde sleutelsets van alle merken cilinders te bestellen, om het inbreken te vergemakkelijken.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief