Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kopspijkers voorlopig van de buis

28 apr 05

Kopspijkers komt dit seizoen niet meer op tv. De laatste vier afleveringen worden geschrapt, zolang het conflict met presentator Jack Spijkerman duurt, liet de VARA donderdag weten. De omroep heeft een arbeidsconflict met de presentator. Die wil zijn contract met de VARA ontbinden om over te kunnen stappen naar Tien, de zender van John de Mol. De omroep weigert daar echter aan mee te werken.

VARA-voorzitter Vera Keur wil de programmamakers niet in de problemen brengen. Het programma kijkt op een satirische manier naar het nieuws, waardoor het voor de makers nagenoeg onmogelijk is om niet te reageren op de mogelijke overstap van Spijkerman.

De presentator is verbijsterd door het besluit van de VARA. "Ik ben zeer aangeslagen. Dit is het laatste dat ik had verwacht."

Spijkerman was al druk bezig met de voorbereidingen voor de nieuwe aflevering. "Het cabaret zou mij flink gaan aanpakken, ze hadden al wereldgrappen bedacht. Ook wilden ze me nomineren voor Gouden Zwatelaar. Daar kan ik prima tegen, dit is juist de bedoeling van een satirisch programma."

Donderdagochtend kreeg Spijkerman de mededeling van de omroep dat het programma wordt geschrapt. "Ik weet niet waar de VARA bang voor is, aldus de presentator. Ook het Kopspijkerscabaret is teleurgesteld dat de laatste afleveringen worden geschrapt. "Wij hadden ons er juist op verheugd de komende vier weken niet alleen de zaak Spijkerman/VARA/Talpa, maar ook andere actuele gebeurtenissen van het gebruikelijke satirische commentaar te voorzien", aldus het team in een schriftelijke toelichting. Ze voelen zich dan ook niet in de problemen gebracht, in tegenstelling tot wat de VARA beweert. "We begrijpen niet dat de omroep voor ons spreekt", aldus cabaretier Viggo Waas.

De omroep zendt zaterdagavond in plaats van Kopspijkers de cabaretvoorstelling Adéhadé uit van Jochem Myjer.

Jack Spijkerman kondigde woensdag aan dat hij na 23 jaar de VARA wil verlaten om bij de nieuwe zender van John de Mol, Tien, te gaan werken. Voor dat station gaat hij een satirisch en een sportprogramma maken. De VARA liet woensdag echter weten dat de presentator een contract heeft tot september 2007. De omroep is niet van plan het te ontbinden.

Op het gastenboek van de internetpagina van Kopspijkers staan wisselende reacties te lezen. Een aantal mensen feliciteert Spijkerman met zijn overstap, anderen noemen hem "totaal ongeloofwaardig" omdat het lijkt alsof de presentator zwicht voor het grote geld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief