Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kinderrechters willen meer bevoegdheden

4 mei 05

Kinderrechters zouden meer bevoegdheden moeten krijgen om de belangen van het kind beter te waarborgen. Beslissingen van de bureaus Jeugdzorg zouden vaker door kinderrechters moeten worden beoordeeld. Dat zei kinderrechter Frans van der Reijt vanavond in NOVA.

Hij reageert hiermee op berichten dat pleegouders vaak machteloos moeten toezien hoe hun pleegkind na jarenlange zorg alsnog uit huis worden geplaatst om de band met de oorspronkelijke ouders te herstellen. De bureaus Jeugdzorg hebben teveel macht, zo is de klacht van deskundigen.

Van der Reijt: "De situatie is doorgeschoten. Het belang van het kind staat onvoldoende centraal.'' Nu kunnen rechters alleen maar beslissingen van de bureaus Jeugdzorg herroepen, maar kunnen niet bepalen wat voor het kind het beste is. "Ik vind dat de rechters een sterkere rol moeten krijgen", aldus Van der Reijt. Hij vindt dat pleegouders vaker naar de rechter moeten stappen om beslissingen van de bureaus Jeugdzorg aan te vechten. De politiek is volgens hem aan zet om de wet te veranderen.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief