Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Blair wint, maar zonder glans

6 mei 05

Labour krijgt in het Lagerhuis opnieuw een absolute meerderheid, al is die wel kleiner dan voorheen. Volgens de voorlopige uitslag behaalde Labour donderdag 355 van de 646 zetels. De Conservatieven krijgen 197 zetels en de Liberaal Democraten 62 zetels.

De leider van de Britse Conservatieve Partij, Michael Howard, stapt op. De Conservatieven hebben het bij de parlementsverkiezingen voor de derde keer op rij afgelegd tegen de Labour-partij van premier Tony Blair.

Voor Howard was de verkiezingsnederlaag aanleiding om zijn vertrek aan te kondigen. Hij vindt dat hij onvoldoende heeft bereikt. Vlak na de uitslag was Howard nog tevreden over de winst van 33 zetels. Howard blijft overigens aan tot de partij heeft vastgesteld hoe en wanneer de nieuwe leider wordt gekozen.

Blair toonde zich opgetogen over de zege. Hij is de enige Labour-premier die drie keer een verkiezingsoverwinning wist te boeken. "We hebben het geklaard omdat we de moed hebben te veranderen. We maakten het waar omdat we als regering moeilijke beslissingen hebben genomen. Ik denk dat we zeer, zeer trots kunnen zijn op wat we hebben gedaan'', zei Blair in zijn toespraak kort nadat duidelijk was dat de zege hem niet meer kon ontgaan.

Over zijn persoonlijke overwinning verkeerde Blair eveneens in jubelstemming: "Om voor de derde keer te worden gekozen, is heel speciaal dus is het een enorm voorrecht en een eer. Laten we er voor zorgen dat we het ten goede van ons land en voor het volk gebruiken.''

Irak

De Liberaal Democraten van Charles Kennedy krijgen zoals het er nu naar uitziet 62 van de 646 zetels, dat is een winst van 11 zetels. Door het Britse districtenstelsel, dat anders dan in Nederland niet volgens evenredige vertegenwoordiging werkt, wil dat echter niet zeggen dat de Liberaal Democraten, die als enige grote partij tegen de oorlog in Irak was, in het Lagerhuis fors groeien.

Volgens Blair en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, is het zetelverlies van de Labour-partij voornamelijk te danken aan de onpopulaire oorlog in Irak. "Ik weet dat Irak verdeeldheid heeft gezaaid in dit land maar ik hoop dat we ons nu weer kunnen verenigen en naar de toekomst kunnen kijken'', zei de premier.

Door de overwinning kan Blair aan een historische derde termijn beginnen als Labour-premier. Nog nooit woonde een Labour-premier drie achtereenvolgende termijnen in Downing Street 10. Maar het forse zetelverlies van Labour roept de vraag weer op hoeveel macht de premier nog heeft en wanneer hij terugtreedt.

Blair heeft al gezegd geen vierde termijn te willen. Mogelijk treedt hij al tijdens zijn derde termijn terug en draagt hij de macht over aan zijn gedoodverfde opvolger Gordon Brown.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief