Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamercommissie vraagt helderheid over missie Afghanistan

14 jun 05

De Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken heeft dinsdag aan de ministers Kamp en Bot helderheid gevraagd over de Nederlandse militaire missie in Afghanistan. Dat zei het Tweede Kamerlid Bert Koenders (PvdA) in NOVA.

Volgens Koenders is het waarschijnlijk dat Nederlandse troepen medeverantwoordelijk worden voor het schenden van internationale rechtsregels. "Het is één missie, door de Amerikanen geleid. Of onze special forces aan kill-and-destroy missies doen is onduidelijk, we weten het niet, het is niet uit te sluiten. Het is logisch ervan uit te gaan dat wij medeverantwoordelijk zijn voor wat daar gebeurt."

"Gevangenen worden naar Guantanamo Bay gestuurd, mensen worden mishandeld of naar andere landen gestuurd, zoals Syrië. Als je buiten het internationale recht gaat vallen, is het einde zoek. Nederland wordt binnengezogen in een verkeerde strijd tegen terrorisme, waarin het de eigen rechtsregels overtreedt."

"De minister van Defensie licht ons onvoldoende voor. Vandaag heb ik dat ingebracht in de vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken, het verzoek om een visie. De collega's hebben ermee ingestemd om die visie te vragen", aldus Koenders in NOVA.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief