Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De plannen van Medy van der Laan

29 jun 05

De publieke omroep moet op de schop. 'Nederland moet vanaf 2008 een ondernemende publieke omroep worden die alert inspeelt op het veranderende mediagebruik van kijkers en luisteraars in de 21e eeuw.' Dat is de doelstelling van de verantwoordelijke staatssecretaris Medy van der Laan (D66).

Die doelstelling staat uitvoerig beschreven in de nota "Met het oog op morgen: de visie op de publieke omroep vanaf 2008" die de staatssecretaris namens het kabinet heeft gepresenteerd. De publieke omroep wordt dan aangestuurd door een Raad van Bestuur die zowel geld als zendtijd verdeelt. De omroep- verenigingen moeten zich profileren met opiniërende programma's.

Ondernemers
De omroepen kunnen ook programma's over cultuur en educatie maken, maar daarbij gaan ze om opdrachten van de Raad van Bestuur concurreren, onderling én met externe producenten. Nieuw is ook dat ze straks eigen inkomsten kunnen verwerven met commerciële activiteiten. Het kabinet wil hiermee de omroepen uitdagen tot creatief ondernemerschap.

In het Paasakkoord zijn de hoofdlijnen van een nieuwe publieke omroep al afgesproken. Omdat er een ruim aanbod aan commerciële radio en tv is moet de publieke omroep zich richten op drie typisch publieke functies: nieuws (inclusief sport), opinie/maatschappelijk debat en cultuur/educatie/overige informatie. Deze drie functie's zijn ingedeeld in drie boxen.

Kritiek
Op de plannen van Medy van der laan bestaat veel kritiek. De staatssecretaris wil namelijk de NPS opheffen. Daardoor zullen programma's als NOVA, Buitenhof, Andere Tijden en Zembla van de beeldbuis verdwijnen. Meer dan 63 procent van de Nederlanders is hier echter tegen. Dit blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Bovendien wordt Medy van der Laan bekritiseert door vier prominente leden van D66. "Het is volstrekt onverantwoord" de NPS op te heffen. Dat stellen oud-staatssecretaris voor de media Aad Nuis, oud-partijleider Hans van Mierlo, voormalig voorzitter van de raad van bestuur van de NOS Gerrit-Jan Wolffensperger en ING-bestuurder Alexander Rinnooy Kan. Ze roepen de D66-fractie in de Tweede Kamer op zich te verzetten tegen de omroepplannen van hun partijgenoot.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief