Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Twee doden door bacterie in Harderwijks ziekenhuis

4 jul 05

In het Sint Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk zijn twee mensen overleden aan de gevolgen van hun ziekte in combinatie met een darmbacterie. De bacterie heeft in totaal 29 patiënten besmet. Op dit moment liggen nog vijf patiënten in het ziekenhuis, zo maakte een woordvoerder maandag bekend.

'clostridium difficile'
Het gaat om de darmbacterie 'clostridium difficile', die diarree veroorzaakt en vooral in ziekenhuizen kan worden opgelopen. Patiënten die ernstig verzwakt zijn en bepaalde antibiotica krijgen toegediend, lopen het grootste risico de bacterie te krijgen.

Om verdere besmetting te voorkomen, heeft het ziekenhuis een aantal maatregelen getroffen. Zo wordt er met andere middelen schoongemaakt en moeten verplegend personeel en medici meerdere keren hun handen wassen met zeep en alcohol.

Onderzoek
Voor bezoekers zijn geen maatregelen getroffen, wel wordt iedereen geinformeerd. Bezoekers aan de vijf besmette patiënten is verzocht geen andere zieken te bezoeken. Geen van de vijf is in kritieke toestand. Het ziekenhuis stelt een onderzoek in of er factoren zijn die de toename van de bacterie kunnen verklaren.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief