Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zeker 56 doden door aanslagen in Londen

12 jul 05

Bij vier aanslagen op het openbaar vervoer in Londen zijn donderdag 7 juli zeker 56 personen om het leven gekomen. Het dodental loopt mogelijk nog op. Minstens zevenhonderd mensen raakten gewond. In het ziekenhuis liggen nog 62 slachtoffers, van wie er 15 in kritieke toestand verkeren.

Bergingswerkers van de Londense politie hebben zondag pas de eerste doden geborgen uit de metrotunnel tussen Kings Cross en Russell Square. Veel lichamen zijn nog onbereikbaar. De bergingswerkzaamheden zijn extra moeilijk omdat de temperatuur in de tunnel is oplogelopen tot rond de zestig graden en omdat de politie, tegelijk met het bergen van de doden, ook forensisch bewijs probeert veilig te stellen.

De tot dusver onbekende organisatie 'Secret Organisation al-Qaeda in Europe' heeft de aanvallen opgeëist op een Arabische website, waarop al eerder aanslagen zijn geclaimd. Terreurdeskundigen hebben wel twijfels geuit over de authenticiteit ervan, onder meer door onjuiste korancitaten. Maar de Britse regering neemt de claim serieus, aldus minister Clarke van Binnenlandse Zaken vrijdag. De jacht op de daders is inmiddels in volle gang.

Op het vliegveld Heathrow bij Londen zijn zondag drie mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Het is volgens een woordvoerder echter "pure speculatie" om te veronderstellen dat de arrestanten iets te maken hebben met de aanslagen in Londen.

De politie heeft inmiddels zeventienhonderd telefoontjes binnengekregen op een speciaal telefoonnummer dat is opengesteld voor tips en informatie over de aanslagen van donderdag. Brian Paddick, de derde man van de Londense politie, zei dat sommige telefoontjes "heel erg waardevol" zijn gebleken. Hij deed ook een oproep aan iedereen die video's en foto's heeft gemaakt die mogelijk tot identificatie van de terroristen zou kunnen leiden.

De explosies deden zich donderdag in de ochtendspits vrijwel gelijktijdig voor op drie metrolijnen en in een stadsbus. De meeste doden (meer dan twintig) vielen tussen de metrostations King's Cross en Russell Square. Zeven mensen kwamen om bij het metrostation Liverpool Street en ook zeven in de buurt van Edgware Road. Bij de vierde aanslag, op een dubbeldekker bij Tavistock Place, kwamen zeker dertien mensen om.

De autoriteiten gingen er in eerste instantie van uit dat de explosies in de metrotunnels het gevolg waren van een storing waardoor te veel stroom op het net kwam te staan. Medewerkers van het metrobedrijf meldden echter al snel dat er springstoffen zouden zijn gevonden in de metrotunnels. Bergingswerkers van de Londense politie hebben de eerste doden geborgen uit de metrotunnel tussen Kings Cross en Russell Square.

Het terreurnetwerk van Osama bin Laden wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 en die in Madrid op 11 maart 2004. De explosies komen een dag na de toewijzing van de Olympische Spelen in 2012 aan Londen.

(Bron: ANP/NOS)

Discussieer mee over de aanslagen in Londen op de discussiesite van de gezamenlijke omroepen: Discussie.nl.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief