Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Srebrenica-nabestaanden klagen staat aan

10 jul 05

Familieleden van twee slachtoffers van Srebrenica slepen de Nederlandse staat voor de rechter.

De nabestaanden eisen een schadevergoeding omdat Nederland medeschuldig zou zijn aan genocide op de twee moslims. De twee slachtoffers waren een tolk en een elektricien.

De tolk en de elektricien werkten allebei voor Dutchbat. Na de val van Srebrenica werden zij echter uit het VN-kamp gezet. Volgens de advocaat van de nabestaanden was dat onterecht. De twee hadden recht op bescherming omdat ze waren ingehuurd door Dutchbat, stelt hij. Nadat ze werden weggestuurd uit het VN-kamp is er nooit meer iets van de tolk en de elektricien vernomen.

De nabestaanden geloven dat de twee moslims zijn vermoord door het Bosnisch-Servische leger, dat na de val van de enclave Srebrenica een bloedbad aanrichtte onder gevluchte moslims. Volgens de familie had een simpel identiteitspasje het leven van de tolk en de elektricien kunnen redden.

Dutchbat-commandant Karremans en plaatsvervangend commandant Franken zijn bij de rechtbank in Den Haag als getuige ondervraagd. Volgens de advocaat van de nabestaanden erkennen zij nu dat er grove fouten zijn gemaakt. Mede op basis van die verklaringen zijn de nabestaanden gesterkt in hun besluit een schadevergoeding te eisen van de Nederlandse staat. Onduidelijk is nog hoe hoog de claim zal zijn.

Maandag is het exact tien jaar geleden dat de de moslim-enclave viel. Dat wordt uitgebreid herdacht in de Bosnische plaats. Vanmiddag begonnen de eerste plechtigheden ter herdenking van de genocide. De voormalige Poolse oud-premier Tadeusz Mazowiecki kreeg een onderscheiding uitgereikt van de Moeders van Srebrenica, een organisatie van overlevenden.

Er wordt maandag een grote herdenkingsceremonie gehouden. De organisatoren verwachten dan 50.000 mensen bij het herdenkingsmonument. Ruim zeshonderd geïdentificeerde slachtoffers van de massamoord zullen tijdens de plechtigheid een waardige begrafenis krijgen.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief