Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Britse pers noemt daders aanslagen bij naam

13 jul 05

De daders van de zelfmoordaanslagen op de Londense metro en een dubbeldekker van donderdag, waren jonge Britse mannen van Pakistaanse origine. Verschillende Britse kranten meldden woensdag dat de mannen niet te boek stonden als extremistische moslims en niet werden verdacht van banden met terreurbewegingen.

Volgens enkele Britse ochtendkranten en Sky News zouden een of twee mannen recent zijn teruggekeerd uit Pakistan. Mogelijk was één man ook in Afghanistan. Drie van de vier daders zouden inmiddels zijn ge‹dentificeerd. Volgens The Independent bevindt het lichaam van de vierde man zich in de metrotrein die nog niet is geborgen.

De zelfmoorddader in de ontplofte dubbeldekker zou de 19-jarige Hasib Hussain uit Leeds zijn, een zoon van een fish-and-chips-snackbar. Zijn 22-jarige vriend Shehzad Tanweer, ook uit Leeds, blies zichzelf op in een van de metrotreinen. De 30-jarige Mohammed Sadique Khan, vader van een acht maanden oude dochter uit de buurt van Leeds, zou hetzelfde hebben gedaan in een andere ondergrondse. Ook de vierde dader, volgens de media een tiener, zou afkomstig zijn uit Leeds.

De identificatie van in elk geval drie mannen zou mogelijk zijn geweest door de vondst van delen van rijbewijzen of creditcards op de plekken waar de explosies plaatshadden en een telefoontje van de moeder van Hussain, die haar zoon als vermist meldde na de aanslagen. Dat telefoontje deed kennelijk bij de politie het vermoeden rijzen dat deze jongen iets met de terreurdaden van doen kon hebben.

Volgens een bron bij de inlichtingendiensten zijn de zelfmoorddaders niet het brein achter de aanslagen, maar alleen de uitvoerders. Daardoor bestaat nog altijd de vrees dat Groot-Brittannië slachtoffer kan worden van nieuwe aanslagen. De Britse politie kwam de vermoedelijke daders definitief op het spoor door de beelden van bewakingscamera's op het station King's Cross te bestuderen. Vanuit dat station vertrokken de drie metrotreinen, die acht minuten later werden getroffen door een aanslag.

De agenten die de banden moesten doorworstelen op zoek naar de daders, wisten dat het waarschijnlijk om jonge mannen met een rugzak zou gaan. Toen ze beelden zagen van vier mannen met zware rugzakken, hadden ze beet. "Het leek op de infanterie die op oorlogspad was, of alsof ze op een trekkersvakantie gingen", zei een bron bij de politie tegen The Daily Telegraph.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief