Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Economen voorzien recessie in Nederland

15 jul 05

De economische recessie in Nederland duurt ook volgend jaar nog voort. Dat voorspellen de Rotterdamse economen P. Franses en A. de Groot. Volgens hun berekeningen kromp de Nederlandse economie ook in het tweede kwartaal van dit jaar.

De economen berekenden dat het bruto binnenlands product (bbp), ten opzichte van de vergelijkbare periode van vorig jaar, 1,5 procent kleiner is geworden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal van 2005 afnam met 0,5 procent. Met twee achtereenvolgende driemaandsperioden van krimp is Nederland in een recessie beland.

De Groot en Franses, beide werkzaam aan de Erasmus Universiteit, baseren hun prognoses op berekeningen van het CBS en data van uitzendwerk. Zij hebben hun bevindingen gepubliceerd in het economenblad Economisch Statistische Berichten, dat vrijdag verscheen.

De economen hebben een eigen meetinstrumentarium, het zogeheten EICIE, en maakt daarbij gebruik van door uitzendbureau Randstad geleverde data over het aantal ingehuurde arbeidskrachten. Volgens de twee zijn aanpassingen die het CBS onlangs heeft doorgevoerd bij zijn berekeningen debet aan de sterk oplopende negatieve groei van 1,5 procent.

De krimp is echter vooral te wijten aan de economische situatie; de lagere groei van de export en, nog veel sterker, aan de teruglopende binnenlandse bestedingen. Die maken dat Nederland op een diepe recessie afstevent. De huishoudens lijden al jaren koopkrachtverlies. De inflatie meegerekend daalde het reëel beschikbare inkomen in 2004 met 1,4 procent. Het jaar daarvoor was de daling volgens het CBS nog groter, namelijk 2,7 procent.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief