Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Mislukte aanslagen in Londen

21 jul 05

Precies twee weken na de terreuraanslagen is het openbaar vervoer van Londen opnieuw getroffen door explosies. Het ging om lichte ontploffingen; in een dubbeldeksbus en in een metro gingen kleine bommen of alleen ontstekingen af. Twee explosieven in andere metro's gingen niet af. Er vielen geen doden; één persoon raakte gewond. De aanslagen zouden zijn opgeëist door al-Qaeda.

De vier incidenten vonden vrijwel tegelijk plaats, maar als eerste werd om 13:54 uur Nederlandse tijd melding gemaakt van een explosie in een metrotrein bij Warren Street. Daar ging volgens een ooggetuige een klein explosief af in een rugzak. De tas werd gedragen door een jongeman, die zou hebben gereageerd "alsof er iets was misgegaan".

Een ooggetuige die in de trein bij The Oval zat meldde dat een man een rugzak op een stoel achterliet en de wagon uitrende. De getuige zegt dat kort daarna een geluid te horen was alsof een champagnefles werd ontkurkt.

Evenlater kwamen berichten over een explosie in een bus in Hackney in Oost-Londen. Het zou gaan om een kleine ontploffing die weinig schade heeft aangericht. De wegen rond de bus zijn afgezet. Op station Shepherd's Bush zou een onontploft explosief zijn aangetroffen.

Onderzoek
In Londen is een massale klopjacht aan de gang om de daders van de aanslagen van gisteren te pakken. Het gaat om vier mensen, die op de vlucht sloegen toen hun explosieven niet afgingen. Direct na de explosies werden twee mannen aangehouden, maar die zijn weer vrijgelaten.

De niet-geëxplodeerde bommen die de daders achterlieten vormen een belangrijk aankopingspunt in het onderzoek. Volgens de BBC hadden de bommen hetzelfde gewicht en dezelfde omvang als de explosieven van 7 juli. Ook zouden dezelfde chemicaliën zijn gebruikt.

De inwoners van Londen zijn opgeroepen om foto's en video's op te sturen van de gebeurtenissen van donderdag. Die kunnen helpen bij het onderzoek. Volgens politiecommissaris Blair is er inmiddels belangrijk forensisch materiaal gevonden op de vier plaatsen waar de incidenten plaatsvonden.

Maar het is volgens hem te vroeg om de aanslagen in verband te brengen met amateurs. Terrorisme-experts sluiten niet uit dat de explosies het werk zijn van amateurs, die de aanslagen van twee weken geleden hebben willen imiteren.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief