Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gedode man in metro was onschuldig

24 jul 05

De man die vrijdag in het Londense metrostation Stockwell door de politie is doodgeschoten, was niet betrokken bij de aanslagen van een dag eerder. De 27-jarige Jean Charles de Menezes was een onschuldige, Braziliaanse elektricien.

De politie betreurt het doodschieten van Menezes. "We weten nu dat hij niet verbonden was met de incidenten van donderdag 21 juli", aldus Scotland Yard in een verklaring. "Dat iemand het leven verliest in deze omstandigheden is een tragedie die de Metropolitan Police betreurt".

Menezes' familie is hevig verontwaardigd over de omstandigheden rondom de dood van hun familielid. Zijn neef zei tegen de BBC: "Verontschuldigingen zijn niet genoeg. Ik geloof dat mijn neefs dood het gevolg was van incompetentie bij de politie."

De neef noemt zijn Menezes een "een slachtoffer van fouten van de regering". En: "Hij heeft geen verleden dat hem zou doen wegrennen van de politie." Ook sprak hij goed Engels en zou hij dus de instructies van agenten hebben verstaan.

De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Celso Amorim, is 'geschokt' en 'perplex' door het schietincident. Amorim heeft om een speciale ontmoeting met zijn ambtgenoot Jack Straw gevraagd om opheldering te eisen over de dood van zijn landgenoot.

Vrijdagochtend schoten agenten Menezes na een korte achtervolging in het Londense metrostation Stockwell dood omdat hij mogelijk op het punt stond een bom tot ontploffing te brengen. Van dichtbij schoten de agenten de man vijf keer in het hoofd.

Zondag maakte het hoofd van de Londense politie bekend dat de Britse politie haar bevoegdheid houdt om verdachten van zelfmoordaanslagen dood te schieten als dat nodig is. Agenten hebben een 'shoot-to-kill-bevoegdheid' om zelfmoordverdachten in het hoofd te schieten. Blair benadrukte dat het geen zin heeft een man met explosieven om zijn middel ergens anders te raken, omdat hij anders alsnog de bommen kan ontsteken.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief