Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Brief van 1980: Knut Folkerts hoeft Nederlandse straf niet meer uit te zitten

25 aug 05

Ex-Raflid Knut Folkerts is ervan uitgegaan dat zijn Nederlandse gevangenisstraf van 20 jaar in 1980 is kwijtgescholden. Folkerts reageert daarmee vanavond op een verzoek van Nederland aan Duitsland van mei dit jaar om hem alsnog zijn Nederlandse straf in Duitsland te laten uitzitten. Hij baseert zich op een brief die in 1980 door het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken aan Duitsland is gestuurd.

NOVA beschikt over deze correspondentie en over de Duitse reactie waaruit blijkt dat Nederland het voldoende vond dat RAF-lid Knut Folkerts een levenslange straf in Duitsland zou uitzitten.

In NOVA betuigt Folkerts vanavond bovendien openlijk aan de weduwe Kranenburg spijt voor het doden van brigadier Kranenburg en het verwonden van diens collega. Hij doodde de agent toen die hem in 1977 in Utrecht probeerde te arresteren.

De Duitser Knut Folkerts, destijds een kopstuk van de linkse terreurbeweging Rote Armee Fraktion (RAF), kreeg in 1977 in Nederland een straf van twintig jaar opgelegd voor het vermoorden van brigadier Kranenburg. Ook brigadier Pieterse raakte bij die arrestatie zwaar gewond.

Nederland besloot vervolgens - ondanks zijn veroordeling in ons land - Folkerts aan Duitsland uit te leveren omdat hij daar voor nog meer terreurdaden terecht moest staan. Toen vervolgens bleek dat Folkerts in Duitsland levenslang kreeg, liet Nederland weten dat deze straf "in voldoende mate zal overeenkomen met de wensen van de rechtbank te Utrecht'', aldus de brief.

Het ministerie formuleerde het in 1980 alsvolgt: "Na deze zaak opnieuw te hebben onderzocht, kwamen de Nederlandse bevoegde instanties echter tot de conclusie dat het meer zou passen in een goede rechtspleging als Nederland niet zou eisen dat Folkerts alsnog zou worden uitgeleverd (aan Nederland red.), vooral omdat dat ertoe zou leiden dat het moment waarop Folkerts ooit zou kunnen terugkeren in de maatschappij, dan waarschijnlijk in een veel verdere toekomst zou liggen.''

Folkerts in NOVA: "Die nota is niet alleen door mij zo begrepen maar ook door alle instanties die me hebben veroordeeld. Het gerechtshof, de procureur-generaal en de ministeries van justitie hebben dat ook zo begrepen. Daarom ben ik ook zo verbaasd dat tien jaar na mijn vrijlating er ineens een heel andere interpretatie opduikt.''

De brief uit 1980:
pagina 1
pagina 2
pagina 3

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief