Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Orkaan 'Katrina'

29 aug 05


Honderdduizenden inwoners van de Amerikaanse stad New Orleans hebben hun woonplaats verlaten wegens de komst van de tropische orkaan Katrina. De storm dreigt de stad te raken met windsnelheden van zo'n 248 kilometer per uur en stuwt mogelijk een vloedgolf van meer dan 8 meter voor zich uit die New Orleans, dat voor 70 procent onder de zeespiegel ligt, blank zou kunnen zetten.

Exodus
Naar schatting hebben 1 miljoen van de in totaal 1,3 miljoen inwoners van New Orleans gehoor gegeven aan de verordening van burgemeester Ray Nagin om weg te gaan uit de stad en de
buitenwijken. De exodus leidde tot lange files en een tekort aan brandstof.

Voor mensen die geen vervoer hebben of niet kunnen of willen evacueren hebben de autoriteiten schuilplaatsen ingericht. De meesten worden opgevangen in het Superdome stadion. Daar hadden zich zondagnacht al zo'n 30.000 mensen verzameld, terwijl de eerste regenbuien al op de stad neerkwamen en windvlagen door de uitgestorven straten striemden.

"God bescherme ons"
Een woordvoerder van het Rode Kruis sprak zondag van "mogelijk de grootste natuurramp waar wij op zullen moeten reageren''. Nagin zei eerder op een persconferentie dat "onze ergste vrees waarheid kan worden'' en noemde de situatie "zeer ernstig''. "God bescherme ons'', aldus de eerste burger van de jazz-stad.

Ook in de nabijgelegen staat Mississippi was sprake van een aantal verplichte evacuaties, omdat de naderende orkaan volgens meteorologen zeer brede uitlopers heeft. De Amerikaanse president Bush kondigde zondag de noodtoestand af voor Louisiana, Mississippi en delen van Florida. De staten kunnen nu aanspraak maken op federale noodhulp. Bush beloofde "alles te zullen doen om de mensen en woongemeenschappen die door de storm worden getroffen te
helpen''.

Nederlandse toeristen
In het gebied zijn volgens reisorganisaties op dit moment nauwelijks Nederlandse toeristen. Wel wonen en werken er veel Nederlanders, maar nauwkeurige cijfers daarover zijn niet bekend.
Het zuiden van de Verenigde Staten wordt ieder jaar getroffen door zware stormen, maar slechts drie maal raasde er een storm van categorie-5 over het gebied. In 1935 kwamen meer 600 mensen om het leven, in 1969 eiste de storm 'Camille' meer dan 250 levens en in 1992 trof 'Andrew' Florida met enkele tientallen doden als gevolg.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief