Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Katrina' minder verwoestend dan gevreesd in New Orleans

29 aug 05


De orkaan 'Katrina' heeft maandag New Orleans geteisterd. Het oog van de orkaan trok over de uiterste oostelijke buitenwijken van de stad en de wind was minder sterk dan werd gevreesd. Katrina viel in categorie 2 op de schaal van Saffir en Simpson, toen ze huishield in de stad in de Amerikaanse staat Louisiana. Bij de evacuatie werd ervan uitgegaan dat de orkaan bij
aankomst een kracht van categorie 5, de hoogste, zou hebben.

Veel verwoestingen
Niettemin waren de verwoestingen die Katrina in New Orleans aanrichtte, aanzienlijk. Daken waaiden van huizen, ramen sprongen en bomen raakten ontworteld. In delen van de stad staat het water metershoog. Elders zijn straten onbegaanbaar door de bergen hout en andere materialen die de orkaan heeft losgerukt van gebouwen.

Orkanen uit categorie 2 kennen windsnelheden tussen 153 en 176 kilometer per uur en een stormvloed die 1,7 tot 2,5 meter boven normaal is. In de hoogste categorie bereikt de wind snelheden van meer dan 248 kilometer per uur en veroorzaakt de orkaan een stormvloed van 5,4 meter of hoger.

Kwetsbaar
Ieder jaar wordt de zuidkust van de Verenigde Staten getroffen door tropische stormen. New Orleans blijft naar verhouding vaak gespaard, maar is wel erg kwetsbaar. De stad is gebouwd op moerasgrond en ligt grotendeels onder de zeespiegel, omgeven door water van de Golf van Mexico, de Mississippi en Lake Pontchartrain.

Door het noodweer heeft een deel van de pompen die de stad tegen wateroverlast moesten beschermen, het begeven. Daarnaast bleken de rivierdijken niet overal hoog genoeg. De politie werd ruim honderd keer gebeld om mensen die op hun daken zaten uit hun benarde positie te bevrijden.

Stadion niet stormbestendig
Ongeveer een miljoen van de in totaal 1,3 miljoen inwoners van New Orleans en de voorsteden hadden aan de vooravond van de komst van Katrina hun woonplaats verlaten. Burgemeester Ray Nagin had daartoe opdracht gegeven. Voor degenen die niet weg konden, werd het overdekte Superdome als noodschuilplaats ingericht. Ongeveer 10.000 mensen maakten daarvan gebruik. Het stadion bleek echter niet geheel stormbestendig. Delen ervan werden ontruimd, nadat stukken van het dak eraf waren gewaaid. Ook viel de stroom uit.

Voor aankomst in New Orleans had Katrina al huisgehouden in Biloxi en Gulfport, steden ten oosten van New Orleans. Veel daken waaiden weg en in de straten kwam het water ten minste twee meter hoog te staan. Biloxi en Gulfport kregen te maken met de oostelijke rand van het oog van de orkaan, waar de wind het sterkst is. De zwakkere westelijke rand trof New Orleans.

Katrina vervolgde maandagmiddag (plaatselijke tijd) haar weg in noordoostelijke richting met nog altijd windsnelheden van ruim 160 kilometer per uur. De orkaan zelf verplaatst zich snel, waardoor de hoeveelheid neerslag per plaats nog relatief beperkt blijft.

Rampgebied
President George Bush heeft de staten Louisiana en Mississipi tot rampgebied verklaard. Daardoor komen federale fondsen beschikbaar voor directe hulp in de getroffen gebieden en voor de wederopbouw ervan.

Donderdag had de toen nog minder sterke Katrina Florida aangedaan, waar ze zeker negen mensenlevens eiste. Volgens de autoriteiten in die staat zitten nog zeker 300.000 inwoners van Miami zonder elektriciteit en heeft de orkaan voor zeker 2 miljard dollar schade aangericht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief