Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Politie zoekt met man en macht naar miljonairsdochter

14 sep 05

De politie heeft vijftig rechercheurs ingezet om de 37-jarige Claudia Melchers, dochter van multimiljonair Hans Melchers, terug te vinden. Gewapende mannen zouden de vrouw maandagavond hebben ontvoerd uit haar woning aan de Jan van Eijckstraat in Amsterdam-Zuid. De politie kon woensdagochtend niet zeggen of er al een spoor van het slachtoffer is.

Ook wilde een woordvoerder van de politie "in het belang van het onderzoek" niet zeggen of er losgeld is geëist en of er contact is geweest met de daders. "De prioriteit ligt bij het vinden van mevrouw Melchers."

Tot nu toe kwamen bij de politie negen tips binnen over de verdwijning van de miljonairsdochter. Die volgden na oproepen in de media, onder meer in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Over de inhoud van de tips wilde de politie niets kwijt.

De familie hult zich tot nu toe in stilzwijgen. Een advocaat liet namens de familie weten "tot nader order" geen enkele mededeling te doen over de zaak. Ook Melchers' partner B. Verheij wilde niets kwijt over de verdwijning.

De politie kreeg maandagavond rond 22.30 uur een melding van een overval in de woning in Zuid. Bij aankomst troffen ze een kennis van het stel en hun twee jonge kinderen aan. De man vertelde dat hij door gewapende mannen was gekneveld en bedreigd. Een van de kinderen, die beiden ongedeerd bleven, wist de kennis vlak voor de komst van de politie te bevrijden. Volgens een buurtbewoner gaat het om de bovenbuurman van Claudia Melchers.

De vader van de ontvoerde vrouw is eigenaar van Melchemie Holland, een groothandel in kunstmest, waterzuiveringsstoffen en andere chemicaliën. Hij staat met een geschat vermogen van 460 miljoen euro op de 36e plaats in de Quote 500-lijst van rijkste Nederlanders. De politie onderzoekt of het motief van de verdwijning te maken heeft met zijn kapitaal.

Het motief achter de ontvoering is voor ontvoeringsdeskundige Kees Sietsma "nog volkomen onduidelijk". Sietsma gaat er wel van uit dat er inderdaad sprake is van een ontvoering.

Sietsma kan niet zeggen of Melchers gezien haar achtergrond beter beveiligd had moeten zijn. Hij wijst erop dat Melchers zelfstandig woonde. "Wellicht wilde ze geen beveiliging".

Sietsma verwierf in de jaren tachtig als chef van de Amsterdamse recherche landelijke bekendheid door zijn betrokkenheid bij een aantal geruchtmakende ontvoeringszaken in Nederland, zoals die van Freddy Heineken en Gerrit-Jan Heijn.

Een buurman van de ontvoerde vrouw wijst met beschuldigende vinger naar het tijdschrift Quote. "Het blad werkt met die lijst dit soort dingen in de hand", zei hij. "Claudia heeft een cateringbedrijf. Daar verdien je tenslotte ook het grote geld niet mee."

Ook de bridgewereld reageert geschokt op de ontvoering. Vader en dochter Melchers zijn bekende namen in dit circuit. "Iedereen kent Claudia", zei de manager van het nationale bridgeteam T. van Hoof.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief