Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Duitse verkiezingen leiden tot patstelling

18 sep 05

In Duitsland is een patstelling ontstaan na de parlementsverkiezingen van zondag. Zowel Angela Merkel als Gerhard Schröder zeggen dat ze bondskanselier moeten worden. Maar de CDU/CSU van Merkel en de SDP van Schröder hebben geen van beide een meerderheid in de Bondsdag.

Merkels CDU/CSU haalde met 35,2 procent van de stemmen wel een nipte overwinning op de SPD, die volgens voorlopige prognoses 34,3 procent binnenhaalde. In zetels is het verschil nog kleiner. De CDU/CSU haalt er waarschijnlijk 225, de SPD 222. Daarmee deden de christendemocraten het een stuk slechter dan verwacht en de SPD juist beter.

De liberale FDP kan Schröder aan een meerderheid helpen, maar partijleider Westerwelle herhaalde gisteravond dat hij dat niet wil. De Groenen kunnen aansluiten bij zwart-geel, maar deze 'Jamaica-variant' is zo mogelijk nog onwaarschijnlijker. Minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer verwacht dat de Groenen in de oppositie zullen blijven.

Met de Linkspartei willen SPD en CDU niet onderhandelen, en ze willen beide ook niet aan een 'grote coalitie' van CDU/CSU en SPD. De Linkspartei, die debuteert met 8,7 procent van de stemmen, is een van de grote winnaars van gisteren. De andere is de FDP met 9,8 procent van de stemmen. De Groenen lijden met 8,1 procent een licht verlies.

Omdat geen van de partijen een duidelijke overwinning heeft behaald, voorspellen waarnemers een langdurige formatie. De Duitse werkgevers reageerden dan ook teleurgesteld. Zij vrezen verder uitstel van de door Merkel beloofde hervormingen.

In een toespraak tot haar partijleden noemde Merkel het gisteravond "goed nieuws dat rood-groen nu is weggestemd". Volgens haar is het nu aan haar partij als sterkste politieke macht om "een stabiele regering" te vormen. De Oost-Duitse christen-democrate toonde begrip voor de kennelijke angst onder veel Duitsers voor de noodzakelijk geachte hervormingen.

Bondskanselier Schröder werd op de verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in Berlijn ingehaald als een held. Hij sprak over "een desastreus resultaat" voor Merkel, en zei ervan uit te gaan dat Duitsland ook de komende vier jaar door hem zal worden geregeerd.

Schröder haalde opmerkelijk fel uit naar de media, die de kiezers de laatste maanden voortdurend op het verkeerde been zouden hebben gezet door een verpletterende zege te voorspellen voor Merkel.

(Bron: NOS)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief