Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

VVD ruziet over kilometerheffing

22 sep 05

De VVD is in conflict over de kilometerheffing. Fractievoorzitter Van Aartsen zei woensdag bij de algemene beschouwingen dat zijn partij niets meer ziet in de elektronische tolheffing. Tot grote verbazing de voltallige Tweede Kamer, inclusief fractiegenoot Hofstra. Die diende vorig jaar samen met de PvdA nog een motie in waarin hij het kabinet opriep werk te maken van prijsbeleid op de weg.

Hofstra was na het debat duidelijk 'not amused' over de ommezwaai van Van Aartsen. Hij suggereerde zelfs het bijltje er bij neer te willen gooien: "Ik ben onafhankelijk, ik kan er zo mee ophouden." Donderdagochtend probeerde hij in het Radio 1-Journaal de uitlatingen van zijn collega te af te zwakken. Van Aartsen zou helemaal niet zo nadrukkelijk afstand hebben willen nemen van de kilometerheffing. Hij had zich tijdens de vele interrupties tijdens het debat laten uitlokken, aldus Hofstra.

Donderdag, kort voor de hervatting van de algemene beschouwingen, floot Van Aartsen zijn fractiegenoot echter terug. "Ik begrijp dat Hofstra geëmotioneerd is over dit onderwerp, maar het is aan mij als fractieleider om de lijnen uit te zetten'', zei Van Aartsen tegen de pers. Hofstra wilde daarna geen commentaar meer geven over "interne zaken". Volgens een VVD-bron is de stellingname van Van Aartsen over de kilometerheffing overigens wel degelijk vooraf in de fractie besproken.

Voormalig ANWB-voorman Nouwen is "verbijsterd" dat Van Aartsen definitief wil afzien van de tolheffing. Hij leidde eerder dit jaar een breed samengestelde commissie die het kabinet adviseerde de kilometerheffing in te voeren. Het kabinet leek het advies eerder te willen overnemen, maar schoof het later op de lange baan vanwege de hoge invoeringskosten. Van een definitieve afwijzing was echter geen sprake. Dat Van Aartsen het rekeningrijden nu ook "voor de toekomst" uitsluit, kan volgens Nouwen "alleen maar politieke achtergronden hebben".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief